't Ouw Uus komt naar Vrouwenpolder


Na elf jaar verhuist 't Ouwe Uus in Kortgene van Nel en Piet Verburg (rechts) naar Franciska de Visser in Vrouwenpolder.(foto: Leon Janssens)
Na elf jaar verhuist 't Ouwe Uus in Kortgene van Nel en Piet Verburg (rechts) naar Franciska de Visser in Vrouwenpolder.(foto: Leon Janssens) (Foto: )

't Ouw Uus komt naar Vrouwenpolder

Duizenden mensen bezochten 't Ouwe 'Uus' in Kortgene en stapten daarmee tachtig, negentig jaar terug in de tijd. Met wat Nel en Piet Verburg elf jaar geleden begonnen is te zien hoe het leven vroeger was. Maar al dit moois gaat verhuizen naar Vrouwenpolder, naar Franciska de Visser. "Het gaat aan ons hart", zeggen Nel en Piet, "Maar we weten dat het goed terecht komt."

door Leon Janssens

KORTGENE – Het huis, 't Ouwe 'Uus, stamt uit 1850 en werd in 1887 door de opa van Piet Verburg gekocht. De sfeer van toen is er blijven hangen, want met de oude huisraad van 'opoe en opa' richtten Nel en Piet kamers in zoals het honderd jaar geleden was. Een mooie hobby, alles in die kamertjes werd gezet zoals het ooit was. Het keukentje met de peteroliestellen van oma en een wat mooiere kamer van de andere oma. Franciska de Visser heeft interesse om 't Ouwe 'Uus in Vrouwenpolder voort te zetten. "Ik heb een aanvraag gedaan en met de gemeente Veere gecommuniceerd. Zelf heb ik al een landbouwmuseumpje ingericht. Ik heb een zomerhuis en van de gasten daarvan krijg ik leuke reacties over wat er staat en wat je er mee kunt doen. Over aardappelpoters, zaaimolens, dan komen de verhalen los. Op een dag fietste ik naar Middelburg en zag bij een schuurverkoop een juk liggen. Ik dacht 'als ik terug kom en het juk ligt er nog dan is het van mij'. Zo is het gegaan en ik raakte met de verkoper in gesprek. "Ken je 't Ouwe 'Uus in Kortgene? Die zoeken een opvolger."

Past perfect

Met een uitje van De Wensdroom, iets leuks doen met ouderen, kwam Franciska bij 't Ouwe 'Uus in Kortgene terecht. Ze maakte kennis met Nel Verburg en samen spraken ze over 't Ouwe 'Uus. Nel had al contact gehad met de gemeente Noord-Beveland maar dat was op niets uitgelopen. Franciska had daar wel interesse in en dat is serieus geworden. "Ik ben druk bezig om dat rond te krijgen, het vereist heel wat organisatie. Onze driehonderd jaar oude schuur is al een museum op zich en om die dan voor gebruik geschikt te maken, daar steekt veel werk in. Oude spullen hebben mijn interesse, net als de boerderij 't Hof Veldzicht in Vrouwenpolder waar ik op woon. Oude stijl, alles past er helemaal perfect in, er is al inrichting voor drie kamers. Ik zie het helemaal zitten om 't Ouwe 'Uus over te nemen. Ik hoop dat alles zo snel mogelijk geregeld kan worden want dan kunnen we echt aan de slag. Het is veel zelfwerkzaamheid, dat wordt echt mooi. We doen we doen zo veel mogelijk zelf maar kunnen best wat vrijwilligers gebruiken."

Herinneringen

Nel en Piet Verburg zijn blij dat hun Ouwe 'Uus naar Vrouwenpolder gaat verhuizen. "Een hele goede bestemming, zo blijft iets unieks voor het nageslacht bewaard. Toen wij er mee begonnen elf jaar geleden moest alles van de zolder af naar de schuur. Uit een grapje werd gezegd 'Het lijkt hier wel een museum met al die oude spullen.' Nee, er mocht niks naar het stort, het kwam allemaal uit de familie en daar kleefden herinneringen aan. Piet was gestopt met boeren, had tijd over en ging kamertjes maken om ouderwets in te richten. Onze kleindochter verzon de naam 't Ouwe Uus", vertelt Nel, "Wij zijn er blij mee dat Franciska het overneemt. Het was best moeilijk want het zit in je hoofd en je hart."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden