Marieke Lobbezoo van Atelier Zeeklei: "De wachtruimte is sinds 22 november geopend voor reizigers en bezoekers." FOTO: Carrie Frederiks
Marieke Lobbezoo van Atelier Zeeklei: "De wachtruimte is sinds 22 november geopend voor reizigers en bezoekers." FOTO: Carrie Frederiks (Foto: Carrie Frederiks)

Creativiteit in het stationsgebouw

Terwijl de trein van 14.29 uur het station binnen dendert en zowel de vloer als de blaadjes van de hangplant zachtjes laat trillen, kijkt Marieke Lobbezoo-Derks naar buiten en zegt: "Ik heb nu al een aantal uurtjes in het stationsgebouw doorgebracht en pas dan zie je hoeveel mensen er met de trein reizen. "Als die mensen uitstappen, komen ze thuis en als het hier straks gezellig is zal dat veel fijner zijn."

door Carrie Frederiks

KRABBENDIJKE - De meeste mensen kennen Marieke Lobbezoo van het praathuisje op het strandje waar ze atelier houdt. "In de zomer schilder ik daar iedere middag. Helaas kan dat 's winters niet omdat het er dan koud en vochtig is. Daarom gaf ik in die periode twee middagen per week muziekles in mijn huiskamer, maar ik wilde het beelden maken weer terug in mijn leven.

Woensdag- en vrijdagmiddag

Dus ging Lobbezoo op zoek naar een geschikte ruimte voor de wintermaanden. Toen bleek dat het stationsgebouw in Krabbendijke te huur stond dacht ze dat dit voor haar onbereikbaar zou zijn, maar toen ze hoorde dat er een bestemming voor de wachtruimte werd gezocht greep ze haar kans. "Ik had bedacht dat ik nog wel één middag in de week over had maar de NS wilde dat de wachtruimte vaker open zou zijn. Daarom doe ik de woensdagmiddag erbij. Ik heb hier een plek gecreëerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten ongeacht welk geloof ze hebben, zodat ze zelf kunnen ervaren dat het allemaal aardige mensen zijn die goed van hart zijn. Er staan schildersezels en kleiplateaus zodat de mensen mee kunnen doen, maar het worden geen workshops. Ik ben van mening dat lesgeven niet nodig is. Je moet het gewoon vaak doen. Van vallen en opstaan, en met wat tips van mij, moet je het leren. Straks kan iedereen op de woensdagmiddag gewoon naar binnen lopen en doen waar hij zin in heeft: Wil je kleien dan ga je kleien en wil je schilderen dan doe je dat. Of je komt alleen kijken en een praatje maken. Mensen voor de gezelligheid hebben we ook nodig. Vrijdags kunnen de mensen alleen komen kijken; anders ben ik bang dat ik zelf niets meer maak."

Wisselend aanbod

Op alle andere dagen kunnen er workshops worden gegeven aan de groepstafel. Carolien Boone geeft om de week op de donderdagmorgen een workshop Kaartjes maken. Cynthia Verton en haar vriendin Natasja Mulders verzorgen eens in de maand op zaterdagochtend een workshop Sieraden maken van aluminium en zilverklei. Kees Huijsen van de Zeeuwse Volks Universiteit geeft vanaf februari tien donderdagmiddagen schilderles. "Dat vind ik echt leuk want als je in Reimerswaal woont moet je altijd naar Goes of Bergen op Zoom." Atelier Zeeklei is elke woensdag-, en vrijdagmiddag te bezoeken, kerstvakantie uitgezonderd. Het mee schilderen en kleien moet nog wachten totdat Lobbezoo zelf haar weg heeft gevonden.

www.facebook.com/stationkrabbendijke/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden