Joni Overweel met haar paard Caat in de wei bij Schore. FOTO: Rachel van Westen
Joni Overweel met haar paard Caat in de wei bij Schore. FOTO: Rachel van Westen (Foto: )

Een band opbouwen met je paard

Als tienjarig meisje kreeg Joni Overweel haar eerste paardrijles. Vanaf dat moment is haar passie voor paarden, en vooral haar passie om met paarden te werken, alleen maar toegenomen. Als eigenaresse van In Vrije Stap begeleidt ze vandaag de dag de ontwikkeling van paarden en de samenwerking tussen mens en paard.

door Rachel van Westen

OVEZANDE – We ontmoeten Joni vlakbij Schore, in het weiland waar haar paard staat. Terwijl ze het dier borstelt, vertelt ze over haar werk en haar bedrijf In Vrije Stap. "Ik werk op locatie, dus ik kom bij de mensen thuis of we spreken af op de plaats waar het paard staat. De manier waarop ik de paarden train, noem ik duurzame training, omdat het paard niet gedwongen wordt", vertelt ze. "Je kunt paarden natuurlijk op allerlei manieren trainen. Neem bijvoorbeeld het vastbinden van het paard in een bepaalde houding met hulpteugels, maar daar leert het paard zelf niks van. Daar ben ik dus absoluut geen voorstander van", benadrukt Joni. "Ik werk vanuit vertrouwen en respect voor het dier. Ik ga er vanuit dat je een paard hebt voor je plezier. Je hebt hem voor de rest van zijn of haar leven. Je wilt dus graag een band opbouwen met je paard. Dan is het voor jullie allebei belangrijk dat jouw paard zich mentaal en fysiek goed voelt. Dat betekent stap voor stap ontwikkelen in een tempo dat voor jou én je paard goed voelt."

Vertrouwen en respect

"Heb je een jong paard en wil je hem opleiden om er op te rijden? Dan begin je bij de basis en dat heeft te maken met vertrouwen, respect en leiderschap. Daarmee gaan we eerst aan de slag. Op den duur kan je hem fysiek trainen door middel van grondwerk, zodat hij soepel en sterk wordt en jou straks kan dragen."

Opleidingen

Om de paarden en hun eigenaar zo goed mogelijk te kunnen begeleiden volgde Joni diverse opleidingen en trainingen, zoals de instructeurs-opleiding bij Emiel Voest waar ze alles leerde over loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen. Vervolgens verdiepte ze zich bij Greetje Hakvoort in de Academische Rijkunst en om haar eigen rijden en lichaamsbewustzijn verder te verbeteren en dat ook effectief aan anderen over te kunnen brengen, volgde ze de opleiding Centered Riding.

Een paard voelt alles

Om gelijk even een misverstand uit de weg te ruimen: Joni geeft dus geen paardencoaching waarbij jij, als mens, aan de slag gaat met je zelfbewustzijn. De trainingen van Joni zijn echt bedoeld voor de ontwikkeling van het paard en de samenwerking tussen jou en het dier. "Natuurlijk ben ik ook met de mens bezig. Wanneer iemand zichzelf wil ontwikkelen in het paardrijden, heeft dat ook alles te maken met lichaamsbewustzijn. Een paard voelt alles. Die beesten zijn zo gevoelig. Als jij spanning hebt in je lijf, kan je dat ook aan het paard merken, bijvoorbeeld doordat zijn bewegingen anders zijn. In die zin houdt een paard je dus echt de spiegel voor en ook daar besteed ik aandacht aan."

In Vrije Stap zet de methodes van het Freestyle systeem (loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen), de Academische Rijkunst (grondwerk, handwerk, longeren en rijden), Centered Riding (rijden en bodywork) en veel eigen ervaring in om jou samen met jouw paard zo optimaal mogelijk te begeleiden. Neem voor meer informatie contact op met Joni Overweel via 06-43234664 of info@invrijestap.nl of ga naar www.invrijestap.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden