Regionaal archeoloog Karel Jan Kerckhaert van Erfgoed Zeeland.
Regionaal archeoloog Karel Jan Kerckhaert van Erfgoed Zeeland. (Foto: )

Lezing over archeologische vondsten op de Bevelanden

Op dinsdag 10 december om 19.30 uur organiseert de Heemkundige Kring De Bevelanden in Dorpshuis Amicitia, Schimmelpenninckstraat 14 te Kloetinge een lezing over de archeologische vondsten van het afgelopen jaar op de Bevelanden. De lezing wordt gehouden door Karel Jan Kerckhaert, regionaal archeoloog van Erfgoed Zeeland.

Archeologie gaat over sporen en resten van mensen. Ze laten ons zien hoe mensen vroeger leefden en werkten. Dat gaat soms duizenden jaren terug. Zo ontdekten archeologen recentelijk dat op het Oude Plein in Kruiningen de bewoners in de late veertiende eeuw en de vroege vijftiende eeuw contacten hadden met bewoners rond de Middellandse Zee. In een mestlaag die twee jaar geleden werd bloot gelegd vonden archeologen vijgenpitten.

De meest bekende vondsten op de Bevelanden waren wel de brokstukken natuursteen die in 1970 in de Oosterschelde voor de kust van Colijnsplaat werden opgevist. Het waren restanten van Romeinse tempels die gewijd waren aan de godin Nehalennia. Tot die tijd waren alleen vondsten bekend uit de zeventiende eeuw voor de kust van Domburg.

Ook bekend zijn de vondsten van bijvoorbeeld het verdronken land bij Rilland en de vroegere stad Reimerswaal, ooit na Middelburg en Zierikzee de derde handelsstad van Zeeland. In de zeventiende eeuw verdween deze stad definitief in de golven. Nu zijn een deel van de overblijfselen geconserveerd onder de Oesterdam.

Ieder jaar worden er weer nieuwe vondsten gedaan. Het is dan ook een vaste traditie geworden dat de Heemkundige Kring De Bevelanden ieder jaar in december een lezing met de regionaal archeoloog organiseert waarin verslag gedaan wordt van de opgravingen van het afgelopen jaar.

Informatie vindt u op onze website: https://www.hkdebevelanden.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden