Aanplant van een Tiny Forest. FOTO: Rob Voss
Aanplant van een Tiny Forest. FOTO: Rob Voss (Foto: FOTO ROB VOSS)

Van kaal terrein naar een natuurlijke speel- en leerplek

Kwadendamme heeft er een gezonde, natuurlijke speel- en leerplek bij gekregen voor de hele buurt. De aanleg van het terrein begon met een bomenplantdag voor leerlingen van de Mgr. Heyligersschool. Zo'n 90 leerlingen plantten op dinsdag 26 november een Tiny Forest, één van de onderdelen van de speel- en leerplek.

KWADENDAMME - Een Tiny Forest is een minibos ter grootte van een tennisbaan. Wethouder Arno Witkam opende samen met kinderdirecteur Tijn de feestelijke dag door de naam van het Tiny Forest bekend te maken en de eerste boom te planten.

Uitdagend terrein

Het terrein tegenover de Mgr. Heyligersschool ziet er binnenkort dus heel anders uit. Het wordt een plek voor kinderen om de natuur te ontdekken, uitdagend te spelend en voor leerkrachten een plek om buiten les te geven.

Zo beschikt het bij oplevering over onder andere een podium, verschillende verstopplekken tussen de struiken, speeltoestellen en een wadi om grote hoeveelheden regenwater goed te kunnen opvangen en afvoeren.

Leren in de natuur

Spelen en leren op groene plekken of groene schoolpleinen heeft veel voordelen. Kinderen kunnen er hun creativiteit kwijt en spelen gevarieerder. Ook is het een buitenlokaal dat leerkrachten kunnen gebruiken voor het dagelijkse onderwijs. Bijvoorbeeld bij leren over bodemdiertjes of de herkomst van onze voeding. Het is een gezonde en inspirerende plek waar kinderen zowel fysiek als sociaal leren in en van de natuur.

De Groene Revolutie

De Groene Revolutie Zeeuwse Scholen startte eind 2018 vanuit IVN Natuureducatie, GGD Zeeland en de Hogeschool Zeeland, met steun van de Provincie Zeeland en het Rijksprogramma Jong Leren Eten. Samen werken zij aan het doel om in één schoolgeneratie (acht jaar) alle 200 basisschoolpleinen in Zeeland om te vormen van stenen woestijnen naar groene speel- en leerlandschappen die door de scholen gebruikt worden als buitenlokaal.

Voordelen

Goed voor een gezonde ontwikkeling van kinderen, goed voor de biodiversiteit in de bebouwde omgeving en goed in het kader van klimaatadaptatie om wateroverlast, droogte en hittestress te verminderen.

Veel schoolpleinen zijn opvallend leeg en versteend. Verwonderlijk, omdat een schoolplein een belangrijke plek inneemt in het leven van alle kinderen. Uit onderzoek blijkt ook dat 43 procent van de kinderen het schoolplein in hun buurt saai vindt.

Kijk ook eens op www.ivn.nl/groenerevolutiezeeland

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden