Dankzij zijn vrouw Inge, die hij bij de marine heeft leren kennen, ontving Arjan Otter na dertien jaar de veteranenstatus. FOTO: Carrie Frederiks
Dankzij zijn vrouw Inge, die hij bij de marine heeft leren kennen, ontving Arjan Otter na dertien jaar de veteranenstatus. FOTO: Carrie Frederiks (Foto: Carrie Frederiks)

Toch nog veteranenstatus voor Arjan

Korporaal b.d. Arjan Otter ontving maandag 18 november het Draaginsigne Veteranen. Niemand minder dan minister Ank Bijleveld speldde hem op. Zij maakte excuses voor het feit dat Otter het insigne nu pas kreeg. De oud-korporaal nam in 2006 deel aan Operatie Active Endeavour als bemanningslid van Hr. Ms. De Ruyter.

door Carrie Frederiks

Niet dat Arjan Otter die erkenning nou zo belangrijk vindt. Sterker nog: tot vorige week wist hij er helemaal niets van. Het was Otters vrouw die het hele proces in gang heeft gezet. Inge Otter: "De aanleiding was dat ik in 2001 dezelfde missie heb gedaan en bij het uit dienst gaan kreeg ik een insigne èn de veteranenstatus. Arjan heeft in 2006 dezelfde missie gedaan en die kreeg het niet. Dat vond ik raar."

Door die ene brief...

Omdat ik hem met dat speldje wilde verrassen, heb ik de veteranenstatus voor hem aangevraagd. In eerste instantie kreeg ik nul op het rekest. Ik heb toen samen met mijn vader, die ook in dienst heeft gezeten, een brief geschreven aan de minister van defensie. Die brief is zelfs nog in de Tweede Kamer voorgelezen. Er is toen een onderzoek ingesteld en daaruit bleek dat defensie een fout had gemaakt. Er was in het systeem iets niet meegewogen." Die vergissing is overigens bij nog meer marinemensen gemaakt die aan Operatie Active Endeavour hebben deelgenomen. Arjan Otter: "Dat is het mooiste van alles. Dat door die ene brief een status uitgegeven kan worden voor de bemanning van nog zeven andere schepen die op missie zijn geweest en dat ook zij een insigne krijgen."

Stuur dat speldje maar op

Arjan Otter: "Mijn schoonvader heeft ook bij de marine gezeten; hij heeft nog op van die oude kruisers gevaren. Dat is hem altijd bijgebleven. Hij vond het prachtig en leeft er nog steeds voor. Hij loopt ook nog altijd in zijn marine trui. Ik had natuurlijk kunnen zeggen, wat ik eigenlijk eerst van plan was, stuur dat speldje maar op maar toen dat verhaal van de minister erbij kwam, dacht ik: Kom, dan doe ik het voor opa en dan ga ik er wel heen. Mijn schoonouders wonen helemaal in Groningen en zijn met de trein eerst hierheen gekomen. Daarna zijn we met het hele gezin naar Den Haag gegaan. Mijn schoonvader was zo trots. Die vond het prachtig. En ondanks dat ik het in eerste instantie niet zag zitten om naar Den Haag te gaan, vond ik het toch wel mooi. Want die kinderen van mij zijn voor mijn marinetijd geboren en die dachten: Wat gebeurt hier allemaal?"

Waardering

"M'n leven gaat gewoon door hoor, want dinsdag stond ik alweer weer bij mijn huidige werkgever aan een boot te sleutelen," relativeert Otter het hele gebeuren. "Maar het is wel een waardering voor wat ik heb gedaan, dat is een feit natuurlijk, en niet alleen voor mij maar ook voor al die andere bemanningsleden."

Otter nam in 2006 als bemanningslid van Hr. Ms. De Ruyter deel aan de Operatie Active Endeavour. De NAVO-operatie op de Middellandse Zee had als doel wapensmokkel en aanslagen op schepen tegen te gaan. In totaal was Otter vijf maanden op zee, waarvan 4 maanden oefening en 1 maand missie. Ondanks dat het een spannende tijd was met ondervragingen en het boarden van andere schepen, zag Otter het als een routine. Hij is in 2007 uit dienst gegaan. Zijn vrouw Inge deed dat in 2013.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden