Na de uitslag allemaal juichende kandidaten met Kinderburgemeester Mares in het midden. (foto: Leon Janssens)
Na de uitslag allemaal juichende kandidaten met Kinderburgemeester Mares in het midden. (foto: Leon Janssens) (Foto: )

Passie voor Peeland: eerste Kinderburgemeester Mares

Mares de Regt is gekozen als Kinderburgemeester van Noord-Beveland. Burgemeester Demmers maakte de uitslag bekend en hing de ambstketen, die Mares bij haar officiële installatie op 28 november krijgt, alvast even om.

WISSENKERKE – De raadszaal was goed gevuld voor de zeven kandidaten voor het ambt van Kinderburgemeester. In de jury zaten burgemeester Demmers, Ines Struijcken van de Jongerenraad Noord-Beveland en Ellen van de Klooster die de Kinderburgemeester gaat begeleiden.De verkiezing vond plaats in samenwerking met SMWO en de presentator was Kevin van Gorkom. De kandidaten, Kate Habraken, Kelsy Joris, Kenji Spaans, Mares de Regt, Dani Salet, Anne Dijkhuizen en Isa de Regt moesten een toespraak houden voor het openen van een evenement. Daarna mochten zij ook nog een toelichting geven waarom zij Kinderburgemeester wilden worden. Veel onderwerpen kwamen aan bod. Het openen van de Kinderboekenweek, duidelijke taal, geen straattaal met als voorbeeld Sint Nicolaas in een STER reclame die een onbegrijpelijk verlanglijstje met 'pali fassas' opleest. Een sportweek openen en over het belang van sporten (Dani Salet), opening WK- motor cross (Kenji Spaans). De jury stelde ook vragen aan de kandidaten en trok zich daarna terug voor beraad. De kandidaten en het publiek kon ook stemmen en dat leidde er toe dat Mares de Regt met een klein verschil van twee stemmen gekozen werd.

Zwerfafval

"Ik vind het leuk om problemen op te lossen en te helpen en daarmee Noord-Beveland nog mooier te maken", zegt de 9-jarige Mares de Regt, uit Colijnsplaat, die een korte, pittige en heldere toespraak hield over de opening van de Kinderboekenweek, "Het gaat nu goed maar in het begin was ik wel zenuwachtig. Als ik thuis kom ga ik eerst een dansje maken. Ik had goede ondersteuning van mijn zus en die mag wel eens mee als ik iets moet gaan doen. De meester van onze klas was ook aanwezig. Zojuist mocht ik even de ketting om en dat was heel bijzonder. Het eerste wat ik ga doen is praten over het zwerfafval want ik vind het belangrijk dat Noord-Beveland schoon blijft. En dat wij winkels en restaurants meewerken aan duurzame verpakking." Mares houdt van het eiland, van Peeland: "De mooiste plekjes zijn aan zee, de Oosterschelde."

Meer berichten