Over een maand gaat Jo de Wilde na bijna 51 jaar met pensioen bij Jereniasse XXL in Goes. "Ik heb hier altijd met plezier gewerkt."  Foto: Leon J.) Janssens)
Over een maand gaat Jo de Wilde na bijna 51 jaar met pensioen bij Jereniasse XXL in Goes. "Ik heb hier altijd met plezier gewerkt." Foto: Leon J.) Janssens) (Foto: )

Fietsenmaker na 51 jaar met pensioen

Jo de Wilde uit Rilland was in 1969 net 15 jaar toen hij rechtstreeks van de lagere school bij Rijwielhandel Jeremiasse, de bekendste fietsenzaak van Goes, ging werken. Nu, bijna 51 jaar later, neemt hij in december afscheid van 'zijn' bedrijf en gaat van een welverdiend pensioen genieten.

door Leon Janssens

GOES – Met zijn 65 jaar is De Wilde nog steeds actief bezig met fietsen af te stellen en te repareren en doet zijn werk nog steeds met veel plezier. Zijn buurjongen Rini Jacobs, die bij Jeremiasse werkte, wees hem op een vacature. "Met mijn vader ging ik er naar toe. Ik sleutelde al een paar jaar een beetje aan brommers en dat vond ik leuk. Die werden toen ook nog bij Jeremiasse verkocht. Jeremiasse zei tegen mij: 'je kunt hier komen werken, maar niet voor drie maanden'. Het zijn dan toch 51 jaar geworden. Wat hij ook nog zei toen ik begon: 'kom je om te donderen of om te werken?'. Ik verdiende in guldens 27,50 voor vijf dagen werk. Zo ging dat toen." Jo heeft wel een hele ontwikkeling in de fietsenbramche meegemaakt, van doortrapper tot elektrische fiets. "Er waren wel fietsen met versnelling. Heel bekend was de Sturmey met drie standen. Fietsen heeft een grote vlucht genomen." Lang was de fiets een functioneel vervoersmiddel om van A naar B te komen. Tegenwoordig is er veel recreatie en mobiliteit en is er een veelvoud aan diverse types fietsen verkrijgbaar.

Improviseren

In Jo zijn beginperiode was Jeremiasse op de hoek Ganzepoortstraat/Keizersdijk gevestigd met werkplaats, winkel en ruimte voor laden-en-lossen. "Daar gebeurde nog wel eens wat. Op een dag komt er een jongen met een Puch Maxi, of ik het slot even wilde doorzagen. Dat klopte niet. Ik ging dat bij baas Jeremiasse op kantoor vragen en toen die jongen dat zag ging hij er meteen vandoor. Die Puch bleek gestolen. Ik er achteraan op de fiets en bij de bioscoop bij Slot Oostende had ik hem te pakken. De politie kwam hem ophalen", haalt Jo een oude gebeurtenis op, "Toen ik hier pas werkte moest ik banden plakkken. De eerste band ging al fout want ik knipte het plakkertje vierkant en dat moest rond. De werkplaatschef Rinus Neels heeft me dat toen duidelijk uitgelegd. Van hem heb ik veel geleerd. In die tijd werkte je veel ambachtelijker. Veel moest je zelf repareren en improviseren. Kogeltjes in een lager doen, Doeken kettingkasten op maat knippen. Zat er een trapas vast dan moest je dat er uit branden. Bij handwerk komt het vooral op nauwkeurigheid aan."

Jo heeft zich in een halve eeuw Jeremiasse XXL veel kennis verworven. Een van zijn specialiteiten is schaatsen slijpen, mét de hand. Lag er ijs dan werd de werkplaats daar 's winters voor ingericht. Jo gaat zijn vrije tijd vullen met vissen, motorrijden en met zijn bootje er op uit. Ze gaan hem missen bij Jeremiasse XXL. Werkgever Marten Jeremiasse onderkent dat: "Het is hier familiesfeer. Jo is een uniek persoon, niet te evenaren, loyaliteit vooral, én vakman in het quadraat."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden