Onder toeziend oog van juf Elvera planten Tiny Forest Rangers Bregje, Karolijn en Nena  om de beur hun eigen boom. Foto: Carrie Frederiks
Onder toeziend oog van juf Elvera planten Tiny Forest Rangers Bregje, Karolijn en Nena om de beur hun eigen boom. Foto: Carrie Frederiks (Foto: Carrie Frederiks)

Goes omarmt eerste Tiny Forest

Het eerste Tiny Forest in de gemeente Goes is een feit. Nadat wethouder André van der Reest woensdag 13 november samen met kinderburgemeester Julia Bobeldijk en haar wethouders Femke en Xandro de naam 'Stammbos' had onthuld, werd de eerste boom geplant. Daarna voltooiden de leerlingen van de Kohnstammschool het mini-bos door ieder hun eigen boom in de grond te zetten.

door Carrie Frederiks

GOES - Een Tiny Forest is een dichtbegroeid bos ter grootte van een tennisbaan dat uit ongeveer dertig verschillende soorten inheemse bomen, zoals wilg, taxus, vuilboom, hazelaar, beuk en eik bestaat. Wethouder Van der Reest: "Zowel scholen als buurtbewoners kunnen er gebruik van maken. Het wordt echt hun bosje. Het viel me tijdens de opening al op dat er veel interesse vanuit de buurt was. Het is mooi dat jong en oud op deze manier bij elkaar worden gebracht."

Scharrelruimte

Steeds meer kinderen wonen in een bebouwde omgeving en dat zal de komende jaren eerder toe- dan afnemen. De ruimte waar kinderen vrij kunnen spelen, is de laatste generaties afgenomen van 10 kilometer 'scharrelruimte' naar 300 meter. Dat voor kinderen de natuur daardoor steeds meer op afstand komt is Vincent van der Veen, projectleider bij IVN Zeeland, een doorn in het oog. "Ik zet me graag in om de kloof tussen kinderen en natuur te verkleinen. Wat leuk is, is dat we met projecten als Tiny Forest de speelleeromgeving samen met de kinderen vergroenen. Behalve dat ze de boom planten, adopteren ze hem en ze geven hem een naam."

Tiny Forest Rangers

Volgens Van der Veen blijft het daar niet bij maar worden de kinderen ook echte Rangers. "Ze helpen ons met te onderzoeken hoe het bos groeit. Dat doen ze door hun boom regelmatig te meten. In februari is in Kortgene het eerste Tiny Forest van Zeeland gerealiseerd. Daar zijn de bomen in een half jaar tijd anderhalve meter gegroeid. Verder is uit onderzoek gebleken dat, behalve de soorten die werden aangeplant, er nog zo'n zeshonderd planten en diersoorten een plek in het bos vinden. Het is echt gaaf dat zoveel planten en dieren hun thuis vinden in de stad. In het Tiny Forest in Kortgene had ook een egel zijn intrek genomen. Een schoolegel: Hoe gaaf is dat? En momenteel staan er veel verschillende paddenstoelen. Dat is extra leuk voor een herfstles."

Zompige Zeeuwse klei

Ondanks het regenachtige weer genieten de kinderen volop van het werken in de natuur. Nadat Karolijn, Bregje en Nena gezamenlijk het eerste boompje in de grond hebben gezet, spurten ze fanatiek naar de andere kant van het bos om een nieuw boompje uit te kiezen. Daar graaft Van der Veen net een jongetje uit dat met zijn laarzen zit vastgezogen in de zompige Zeeuwse klei. Heerlijk.

www.tinyforest.nl; www.ivn.nl/zeeland

In november worden er nog twee Tiny Forests geplant: op 20 november bij de Wingerd in Mannee en op 27 november bij de Holtkampschool in de Goese Polder. Eind 2020 verschijnt een vierde bosje bij Auris de Kring. Om de biodiversiteit in de bebouwde kom een zetje te geven is er een subsidieregeling in het leven geroepen die is bedoeld voor gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Daarom heeft Goes samenwerking gezocht met Borsele, Middelburg, Noord-Beveland en Terneuzen waar dus ook mini-bosjes komen.

Meer berichten