Jan de Prentenknipperbezitters gezocht

Het Zeeuws Museum zoekt voor een nieuwe tentoonstelling bezitters van een prent van Jan de Prentenknipper. Heeft u zo'n prent? Kom dan naar de Jan de Prentenknipperdag in het Zeeuws Museum op zaterdag 23 november 2019 tussen 12.00 en 15.30 uur. Op vertoon van uw Jan de Prentenknipperprent krijgen u en een introducée deze middag gratis toegang tot het museum.

MIDDELBRG - Hoeveel prenten zijn er nog in particulier bezit? Daar hoopt het Zeeuws Museum achter te komen en misschien komt uw prent in de tentoonstelling. Tijdens de dag zijn er experts aanwezig die informatie geven over hoe u de prent het beste kunt bewaren.

Het Zeeuws Museum hoopt u met uw prent(en) op deze speciale dag te ontvangen. Wilt u zich dan aanmelden via secretariaat@zeeuwsmuseum.nl? Bent u verhinderd maar wel in het bezit van een echte Jan de Prentenknipper? Dan graag contact opnemen via het speciale emailadres: prentenknipper@zeeuwsmuseum.nl.

Wie is Jan de Prentenknipper

Op geheel eigen wijze geeft Jan Huijszoon (1799-1870), alias Jan de Prentenknipper, de wereld om hem heen weer. Hij trekt, soms samen met zijn gezin, van plaats naar plaats op zoek naar werk. Om het magere inkomen aan te vullen verkoopt hij zelfgemaakte bijbelprentjes. Zo nu en dan vindt hij onderdak bij een boer. In ruil voor een slaapplaats maakt hij dan een prent van de boerderij en het werk op het land. Jan zwerft o.a. over de eilanden Zuid-Beveland en Walcheren, door Zeeuws-Vlaanderen en Tholen.
Knippen is eigenlijk niet het juiste woord voor wat hij doet: Jan de Prentenknipper snijdt en beitelt de voorstellingen uit papier. Vervolgens plakt hij ze op een stevig stuk papier en beschildert ze met waterverf en soms ook met handgeschreven teksten. Zijn knipsels geven een bijzondere kijk op de 19e-eeuwse Zeeuwse leefwereld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden