Jongerenwerker Jeroen Kempees, Hermela, Angela, Kebron, Melvin, Joy en scheidsrechter Jan de Vos (vlnr). FOTO: Carrie Frederiks,
Jongerenwerker Jeroen Kempees, Hermela, Angela, Kebron, Melvin, Joy en scheidsrechter Jan de Vos (vlnr). FOTO: Carrie Frederiks, (Foto: Carrie Frederiks)

'Als ze mij trappen, dan trap ik terug'

Het is rustig in de klas. De leerlingen van groep 7/8 van OBS Paerelmoer wachten nieuwsgierig op wat komen gaat. "Wie heeft eigenlijk een idee van wat respect inhoudt?" vuurt Jan de Vos zijn eerste vraag op de klas af. Het onderwerp van zijn gastles is meteen duidelijk: Respect.

door Carrie Frederiks

Gastspreker Jan de Vos is scheidsrechter bij de amateurs. "Ik fluit voor mijn plezier. Het is mijn hobby, maar een paar weken geleden heb ik iets meegemaakt. Daar gaan we even naar kijken want het is zelfs op de tv geweest," zegt hij ter introductie van het filmpje 'Scheidsrechters zijn mishandeling zat.' Wat blijkt? Na afloop van de voetbalwedstrijd Lewedorpse Boys tegen VCK is De Vos mishandeld door een supporter.

Gehoekt

"Het was 2-1 voor Lewedorp en in de allerlaatste minuut was er een aanval van de tegenstander. Er viel een speler van Lewedorp en ik zei 'Doorspelen' want ik vond hem een beetje theatraal vallen", legt de arbiter de situatie aan de klas uit. "Het zure voor Lewedorpse Boys was dat VCK hierdoor een goal kon maken waardoor het gelijkspel werd. Toen ik na afloop van het veld liep was iedereen boos en werd ik door een supporter gehoekt en het was nog wel De week van de scheidsrechter." vertelt De Vos. "Wie heeft er ook wel eens iets meegemaakt wat met respect weinig te maken had?" Dat hebben de meesten wel en een geanimeerd gesprek ontspint zich waarbij de leerlingen ook tips krijgen wat ze er zelf aan kunnen doen als iemand respectloos met een ander omgaat. Daarna wordt mogen ze aan de hand van stellingen zoals: Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn eigen mening kan geven; Je moet je niet met een ander bemoeien; Pesten hoort er niet bij; Iedereen is gelijk, aangeven of ze het er wel of niet mee eens zijn.

Met Angela, Joy, Hermela, Kebron en Melvin wordt er over de gastles nagepraat. Kebron vertelt dat hij meestal wel respect heeft. "Alleen op de voetbal niet. Als ze mij trappen, dan trap ik terug." Jan de Vos en Jeroen Kempees, jongerenwerker bij de Gemeente Reimerswaal die de gastlessen initieert, mengen zich in het gesprek: "Je moet jezelf trainen dat je niet meteen iets terugdoet. Dat is moeilijk, maar je kunt beter iets terugdoen op sportief vlak, bijvoorbeeld met een panna, Hermela heeft van de les opgestoken hoe ze met mensen moet omgaan: "Als ik ruzie maak met een vriendin maakt zij het meestal goed, maar ik heb geleerd dat ik het ook kan goedmaken." Joy weet de volgende keer beter hoe ze moet reageren als ze ruzie heeft: "Dat ik dan eerst wegloop en later sorry zeg." Angela viel het op dat tijdens de stellingen iedereen tegen pesten was; ook de pesters: "Ik hoop dat ze dat dus voortaan niet meer doen," . Melvin vindt dat hij niet vaak plaagt maar hij maakt wel eens ruzie met zijn zusje. "Ik vond het goed en leerzaam dat we het vandaag over respect hebben gehad." Met die conclusie zijn alle kinderen het eens.

Natuurlijk is respect iets van iedere dag, maar in de Week van Respect staat het vol in de schijnwerpers: respect voor jezelf, elkaar en de omgeving waarin je leeft. Met behulp van speciaal lesmateriaal, gastlessen en activiteiten worden jongeren gestimuleerd om ook zélf bij te dragen aan een inclusieve samenleving waarin iedereen zich thuis voelt en aan deelneemt. www.respecteducation.me

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden