Auteur Gert Groenleer overhandit het eerste exemplaar van roman 'De Stamboomman' aan loco-burgemeester Pim Schenkelaars. Foto: Leon Janssens.
Auteur Gert Groenleer overhandit het eerste exemplaar van roman 'De Stamboomman' aan loco-burgemeester Pim Schenkelaars. Foto: Leon Janssens. (Foto: )

Passie voor Peeland van Gert Groenleer: het thuisgevoel

Hij is zelf van Colijnsplaat, uit de West-Havenstraat, en kent het dorp van zijn jeugd. Gert Groenleer(1952) woonde er tot 1980 en verhuisde na zijn huwelijk naar Zierikzee waar hij zijn werk had. Zijn geboortedorp liet hem niet los en Gert schreef een boek dat speelt in Colijnsplaat van juli 1964, 'De Stamboomman'.

COLIJNSPLAAT – Vrijdag was in 'De Brug' in Colijnsplaat de presentatie van 'De Stamboomman', een historische roman gebaseerd op feiten en fictie en een bijzondere Colijnsplatenaar. Wethouder Pim Schenkelaars kreeg officieel het eerste exemplaar uitgereikt. Gert Groenleer woont tegenwoordig in Veenendaal. "Ik ben archivaris geweest, eerst in Zierikzee adjunct-archivaris en daarna nog in Kampen gewerkt als kerkelijk archivaris. Gemeentearchivaris in Veenendaal was mijn laatste werkkring", vertelt Gert, "Mijn jeugd heb ik op Colijnsplaat doorgebracht, zes jaar lagere school en vier jaar MULO op Kortgene. Je kon toen nog op straat voetballen, of we gingen een hele middag langs de zeedijk hutten bouwen in de kuupjes. Wij hadden achter ons huis een grote tuin, speelden Indiaantje en maakten soms ruzie. Goede herinneringen aan mijn dorp. Rij ik over de Zeelandbrug richting Colijnsplaat dan ben weer thuis."

Herkenning

Jeugdherinneringen van Gert zitten verweven in 'De Stamboomman' waarin Jan Mol een rol speelt. "In 1964 was ik 12 jaar en mijn hoofdpersoon was al in de 40. Veel eigen ervaringen heb ik er in verwerkt en er opgelet dat het geheel logisch in elkaar steekt. Hoofdpersoon is een boerenzoon, Ko de Vos, die een stamboomonderzoek doet. Hij ging naar het archief in Kortgene en naar Zierikzee. De Stamboomman onderzoekt de hele geschiedenis van het dorp en weet precies wie wie is. Alles heeft hij in zijn hoofd op een rij. Hij werd niet helemaal serieus genomen maar kon wel fantastisch goed onthouden. Hij was een goed mens, en maakte deel uit van de dorpsgemeenschap. Ik heb wel meer boeken geschreven maar dit is anders. Dit is fictie en eigen inbreng, voor mij iets nieuws. Het boek is voor de oudere generatie een herkenning en het zal de jongere generatie verbazen hoe het was." De 'Stamboomman' is te koop bij diverse Zeeuwse boekhandels en via de website van uitgeverij Marberg Media.

Meer berichten