Ringencommissaris Ko Nieuwenhuijse en voorzitter Arie Goud van de jubilerende Vogelvereniging Inter Scaldis Yerseke
Ringencommissaris Ko Nieuwenhuijse en voorzitter Arie Goud van de jubilerende Vogelvereniging Inter Scaldis Yerseke (Foto: Carrie Frederiks)

Vogelclub Inter Scaldis Yerseke houdt een jubileumshow

In het voorjaar van 1959 hebben een aantal vogelliefhebbers uit Yerseke de krachten gebundeld en vogelvereniging Inter Scaldis (tussen de Scheldes) opgericht. De vereniging groeide gestaag waarbij de vogelshows het jaarlijkse hoogtepunt vormden.

Vandaag de dag is de vereniging nog steeds actief en gezond. Naast vogelliefhebbers uit Yerseke zijn vele vogelhouders uit de regio Zuid-Beveland lid. Met ruim vijftig leden, een actief bestuur en enthousiaste leden is er een prima basis voor de verdere toekomst. "In de tijd dat Inter Scaldis werd opgericht zijn er veel clubs en verenigingen ontstaan," vertelt voorzitter Arie Goud. "Het zijn de jaren na de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp en dan komt er wat meer welvaart. Ik stel me voor dat in Yerseke een aantal mensen een vogeltje hadden; dat die samen kwamen en dat van daaruit een vereniging werd opgericht." Hij pakt de statuten en reglementen erbij en bladert ze langzaam door. "Als je lid wordt ben je automatisch aangesloten bij de overkoepelende bond en krijg je iedere maand een kleurrijk vogelblad waarin veel informatie staat," zegt hij terloops.

De vereniging heeft vier avonden per jaar een bijeenkomst. Dan wordt invulling gegeven aan een aantal praktische zaken. Goud: "Dat kan een lezing zijn of een presentatie waarbij vogels worden meegenomen maar het kan ook over ziektes gaan of wat er bij de huisvesting van een specifieke soort komt kijken. Het gaat ook regelmatig over dierenwelzijn. De laatste keer dat dit op de agenda stond was een verzorger uit de dierentuin van Antwerpen uitgenodigd. In het kader van ons jubileum zijn we, vanwege de vele tropische vogels en grote parkieten, naar het Omnium geweest." Tijdens de bijeenkomsten worden er veel ervaringen uitgewisseld tussen de leden. Degenen die dezelfde vogelsoorten houden, hebben onderling veel contact en uiteraard worden beginnende leden met raad en daad terzijde gestaan.

De vereniging nodigt alle geïnteresseerden uit een kijkje te komen nemen tijdens de jubileumshow in gebouw De Haven, Paardenmarkt 8, Yerseke. Open: vrijdag 1 november 20.00-22.00 en zaterdag 2 november 14.00-18.00 uur. Gratis entree.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden