Foto:

Imker feliciteert zijn 600.000 nijvere bijen

Jan Koeman heeft in de vloeibare honing klasse 1 de eerste prijs gewonnen tijdens de regionale honingkeuring in Ovezande. Om zijn bijen te bedanken zette hij ze op Facebook in het zonnetje met de woorden: "Hierbij wil ik mijn 600.000 nijvere bijen van harte feliciteren!"

door Carrie Frederiks 

Koeman is amper een dag terug uit Burkina Fasso. Terwijl hij de meegebrachte koekjes van een plaatselijk vrouwenproject presenteert, legt hij uit dat de honingkeuring op verzoek was van de Imkersvereniging De Bevelanden. "Er werd volgens landelijke regels gekeurd door een officiële keurmeester die door de bond is opgeleid. Daarbij gaat het natuurlijk om de honing. De kwaliteit was dit jaar heel goed en bijna iedereen had een 9," relativeert de imker zijn prestatie.

Het imkeren is Koeman met de paplepel ingegoten. Hij heeft het van zijn opa geleerd die fruitteler in Noord-Holland was en daar een paar bijenkasten had staan. Ook tijdens zijn studententijd in Deventer had hij een paar kasten. Koeman: "Mijn ervaring is dat bijen en fruitteelt prima samengaan. De middelen die fruittelers gebruiken zijn bij-vriendelijk want anders mag het niet gebruikt worden. Ik heb vanwege het spuiten nog nooit een dode bij gevonden." Later in Zeeland pakte Koeman het imkeren weer op en tegenwoordig geeft hij praktijkbegeleiding aan aankomende imkers. Daarnaast gaat hij vier keer per jaar als PUM-expert (Programma Uitzending Managers) naar ontwikkelingslanden in Afrika om boerencoöperaties het imkeren bij te brengen. Koeman: "In Burkina Fasso, wat het land van de eerlijke mensen betekent, liggen veel mogelijkheden, vooral omdat je er maar weinig voor nodig hebt. Een bijkomend voordeel is dat Afrikaanse bijen niet steken. Het leuke is dat een kilo honing daar ongeveer vijf euro kost. Een kind naar school sturen kost 50 euro per jaar. Met de opbrengst van één bijenkast kun je één kind naar school laten gaan. Je ziet dan ook dat veel vrouwen gaan imkeren. Je hebt er zelf geen grond voor nodig of niets."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden