Volgend jaar komt er een pilot verbod voor vrachtverkeer in de Bus Ballotstraat, een vurige wens van de bewoners van de straat. Landbouwverkeer kan niet geweerd worden. Foto: Leon janssens..
Volgend jaar komt er een pilot verbod voor vrachtverkeer in de Bus Ballotstraat, een vurige wens van de bewoners van de straat. Landbouwverkeer kan niet geweerd worden. Foto: Leon janssens.. (Foto: )

Verbod vrachauto's

De gemeente Goes wil een pilot met een verbod voor vrachtauto's in de Buys Ballotstraat in Kloetinge voor de periode van één jaar. Het is een proefperiode die ingaat na opening van de Terwellegang in 2020. Een tweede maatregel is de invoering van lagere maximumsnelheid, 30 kilometer, op de Fruitlaan, Kloetingseweg en 's-Gravenpolderseweg.

GOES - Goes heeft zich ten zuiden van de spoorlijn de afgelopen 50 jaar enorm ontwikkeld. Door de jaren heen zijn de 's-Gravenpolderseweg, Kloetingseweg, Fruitlaan en Buys Ballotstraat steeds meer ingericht om groeiend autoverkeer te faciliteren. Dit heeft gevolgen qua veiligheid en ruimtelijke kwaliteit en staat volgens bewoners de leefbaarheid onder druk. In 2018 zijn bewoners van de Buys Ballotstraat een actiecomité gestart om aandacht te vragen voor de milieu- en verkeersveiligheid van hun straat. Het actiecomité Buys Ballotstraat ziet met het vrachtwagenverbod een van hun eisen in vervulling gaan. Andere eisen zijn maatregelen om de verkeersveiligheid te verhogen en te waarborgen waarbij het accent op fietsverkeer ligt. Vooral veel scholieren maken dagelijks gebruik van de Buys Ballotstraat. Bij invoering van 30 kilometer maximum snelheid worden de Fruitlaan, Kloetingeseweg, 's-Gravenpolderseweg heringericht. Dit is ruwweg genomen het traject tussen de Oostmolenweg, Poelplein en de spoorkruisingen.

Verkeersoverlast

"Een adviesbureau heeft vorig jaar de verkeersproblemen in Goes-Zuid, dat strekt verder dan de Buys Ballotstraat, en de wensen van bewoners in beeld gebracht. Dit bureau adviseerde om zo'n verbod in te stellen", zegt wethouder Loes Meeuwisse, "Als eerste stap in het proces is een enquête gehouden onder alle inwoners in Goes-Zuid. De respons was goed, van bijna 6.000 uitgezette enquêtes kregen we er ruim 400 terug. Vervolgens hebben er vier bijeenkomsten plaatsgevonden. Aanvullend heeft overleg plaatsgevonden buiten het gebied, waaronder de bewoners uit de M.A. de Ruijterlaan, aangezien er door het voorgestelde vrachtwagenverbod verplaatsing van verkeersoverlast naar andere straten kan ontstaan."

De politie adviseert overigens negatief over het vrachtwagenverbod omdat handhaving moeilijk uit te voeren is en er andere prioriteiten zijn. Als alternatief is voorgesteld om niet alleen de Buys Ballotstraat maar ook een deel van de 's-Gravenpolderseweg, Kloetingseweg en Fruitlaan te voorzien van een vrachtwagenverbod.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden