Foto: Terry Bom

Burgeronderzoek naar waterkwaliteit Zeeuwse rivieren

Doe mee tussen 17 en 26 oktober met het burgeronderzoek naar de waterkwaliteit van de rivieren in Zeeland

We nodigen jullie uit om mee te doen tussen 17 tot 26 oktober met een burgeronderzoek naar de waterkwaliteit van de rivieren in Zeeland. Dit is een initiatief Li An Phoa van Drinkable Rivers. Li An heeft vorige jaar langs de gehele Maas rivier een nulmeting gemaakt. Tijdens haar wandeling heeft ze 500 burgers geactiveerd om samen met haar de waterkwaliteit te testen. En terwijl ze loopt, verbindt en mobiliseert ze mensen die in hetzelfde stroomgebied wonen. Rivier-families, noemt ze hen.

"We zijn gewend om in landsgrenzen te denken, maar de grenzen van het water zijn veel natuurlijker", legt Li An uit. "Of het nu mensen of insecten zijn: binnen een stroomgebied is alles en iedereen via het water dat we delen met elkaar verbonden. Alles wat bovenstrooms gebeurt, heeft immers invloed op de situatie benedenstrooms."

Volgens Li An kunnen we veel leren over de gezondheid van een maatschappij door naar de gezondheid van een rivier te kijken. "Van landbouw-pesticiden en metaalresten tot aan nano-plastics, antibiotica en chemische schoonmaakmiddelen: afhankelijk van waar je bent, vind je andere dingen in de rivier terug die iets zeggen over hoe er geleefd wordt door de mensen in het stroomgebied in kwestie."

Tussen 17 en 26 oktober zullen burgers uit 15 Europese landen meedoen met het burgeronderzoek naar de waterkwaliteit van een rivier in hen stroomgebied. De burgers zullen met verschillende meetinstrument de waterkwaliteit meten. We zullen testen op je onder andere temperatuur, kleur, helderheid, opgeloste mineralen, pH, nitraat- en fosfaat gehalte en hardheid van de rivier of beek. De verzamelde gegevens zullen vrij worden gegeven voor het publiek en wordt gebruikt voor onderzoek door Roosevelt Universiteit.

Lijkt het je leuk om samen met je gezin, vrienden of collega' mee te doen met de eerste burgeronderzoek in Europa naar waterkwaliteit van een rivier? En wil je meer weten over de gezondheid van de rivieren in Zeeland? Dit is mogelijk door een e-mail versturen naar eartheducation@outlook.nl, vermeld met hoeveel mensen je graag dit onderzoek wilt doen. Earth Education is de Hub voor Vlissingen en Middelburg en zullen jullie assisteren in het organiseren van een meet dag. Bij aanmelding zullen we uitleggen hoe om te gaan met de meetinstrumenten. En een moment inplannen voor wanneer de meting kan plaatsvinden.

Gelieve een datum te kiezen voor 26 oktober, dit is namelijk het moment waarbij de Roosevelt Universiteit met de gegevens aan de slag gaat.

Meer informatie via deze website

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden