Maddy en Sjaak Boer, het diamanten paar, werken nog regelmatig mee in het 60-jarig familiebedrijf Bakker Boer. FOTO: Leon Janssens.
Maddy en Sjaak Boer, het diamanten paar, werken nog regelmatig mee in het 60-jarig familiebedrijf Bakker Boer. FOTO: Leon Janssens. (Foto: )

Dubbel diamant bij Sjaak en Maddy van 'Bakker Boer'

Voor de meeste inwoners van Kloetinge zijn het diamanten echtpaar Sjaak en Maddy Boer–Schipper geen onbekenden. Zij waren op 30 september niet alleen zestig jaar getrouwd, maar het is dit jaar ook zestig jaar geleden dat zij de deuren van hun bakkerswinkel in Kloetinge openden. Loco-burgemeester Derk Alssema kwam het jubilerende echtpaar namens de gemeente Goes feliciteren.

Leon Janssens

KLOETINGE – Sjaak Boer en Maddy Schipper stapten op 30 september 1959 in het gemeentehuis van Kapelle in het huwelijksbootje "Het was een dag met mooi weer', herinnert Sjaaak (85) zich, "Wij hadden de bakkerswinkel van bakker Buijze hier in Kloetinge overgenomen. Op 5 oktober zouden wij daar samen aan de slag gaan, ik in de bakkerij en Maddy in de winkel, maar op onze trouwdag had bakker Buijze een ongeluk met zijn bakfiets. Op een stukje oplopende straat kreeg de bakfiets overwicht, zwikte om en daar lag de bakker. Hij kon niet meer werken en zo gingen wij daags na onze trouwdag aan de slag in de bakkerij." De eerste jaren werd nog bezorgd. Dat betekende 's nachts brood bakken, 's morgens bezorgen en 's middags koekjes en banket maken. "We moesten in het begin altijd hard werken met z'n tweeën", weet Maddy (80) aan, "Met de broodbezorging zijn we in het begin van de jaren 1970 gestopt. We begonnen naast de verkoop van brood en banket ook met kruidenierswaren. Dat was heel modern want in die tijd kwamen ook de slager en de groenteboer nog aan huis. We woonden naast de winkel en gingen uitbreiden. We namen naast ons de melkboer, met kruidenierswaren, over."

Na de eerste uitbreiding volgden er meer. Bij de eerste winkel met bakkerij werd na zes jaar de tweede bakkerij gebouwd en diverse panden in de directe omgeving aangekocht. Zelf gingen Maddy en Sjaak om de hoek in de Wilhelminastraat wonen. Er kwamen later twee kinderen in de zaak Sjako en Madelon, terwijl oudste dochter Carla elders emplooi vond. Inmiddels is er ook een kleinzoon actief. Bakker Boer is flink uitgebreid in zestig jaar en heeft nu bakkerswinkels in Kloetinge, Goes-Zuid, Goese Polder, Kapelle en Heinkenszand. In mei 2015 werd een grote nieuwgebouwde bakkerij met bakkerswinkel in De Poel geopend. Aansluitend werd een Bolusdag georganiseerd met als speciale gast Robèrt van Beckhoven, bekend van Heel Holland Bakt.

Het diamanten paar werkt nog geregeld mee in het familiebedrijf zoals Maddy Boer in de winkel: "Mijn werk is mijn grootste hobby", lacht zij. Het echtpaar werd verblijd met drie kinderen en zes kleinkinderen. De diamanten bruiloft werd gezellig gevierd met familie en vrienden.

Meer berichten