Als kind begrijp je niet waarom jij geen cadeautje hebt gekregen. Je bent toch lief geweest? Je hebt toch je best gedaan? FOTO: PR
Als kind begrijp je niet waarom jij geen cadeautje hebt gekregen. Je bent toch lief geweest? Je hebt toch je best gedaan? FOTO: PR (Foto: )

Waarom krijg ik geen cadeautje?

Ja, het komt voor. Ook in Zeeland. Kinderen die geen cadeau krijgen van Sinterklaas, terwijl hun vriendjes en vriendinnetjes in de klas de mooiste dingen showen die Sint en zijn Pieten afgelopen nacht door de schoorsteen hebben geschoven. Als kind begrijp je niet waarom jij geen cadeautje hebt gekregen. Je bent toch lief geweest? Je hebt toch je best gedaan?

door Rachel van Westen

ZEELAND - Ook voor ouders is het intens verdrietig als ze geen sinterklaascadeautje kunnen kopen voor hun kind. Simpelweg omdat er geen geld voor is. Maar er gloort hoop aan de horizon, want je kunt iets doen. Als je beroepsmatig een kind kent waarvan je weet dat er thuis weinig tot geen financiële middelen zijn om iets extra's te kopen, zoals een sinterklaascadeau, kan je een account aanmaken op www.sinterklaasbank.nl. Ben je zelf ouder? Leg je probleem voor aan een professional en vraag of hij of zij een account aanmaakt.

Wat is het?

Maar die Sinterklaasbank, wat is dat eigenlijk precies en hoe werkt het? Het begon allemaal bij Elisa Nuij. In haar functie als politierechercheur komt ze achter voordeuren die voor anderen gesloten blijven. Die ene keer, jaren geleden, toen ze een kale woning binnenstapte, werd ze nog meer geraakt dan anders. "Gas en licht waren afgesloten en in de keuken zag ik een oranje gasstelletje wat je normaal gesproken alleen op de camping gebruikt", vertelt Elisa. "Op de vloer lagen matrassen. Hier en daar zag ik wat verdwaald oud speelgoed. Aan een van de kale muren hing een tekening van Sint en zijn Pieten op de pakjesboot. De fleurige sinterklaastekening in contrast met de kille woning greep me enorm aan. Toen ik 's avonds mijn dochter in bed legde en het dekbed over haar heen trok, bleef dat gevoel hangen. De volgende morgen rende mijn dochter naar beneden met rooie wangetjes van opwinding om te kijken wat er in haar schoen zat. Op dat moment dacht ik: 'Ik kan dit allemaal voor mijn dochter doen, maar hoe doen die ouders dat waar ik gisteren was? Ook hun kindje hoort op school en in de media dat je je schoentje mag zetten en dat Sint pakhuizen vol cadeautjes heeft. Hoe gaan zij uitleggen dat hun kind geen cadeau krijgt?"

Zelf kiezen

Deze gedachte bleef door Elisa's hoofd malen en zo kwam ze op het idee om de Sinterklaasbank op te richten. Deze landelijke organisatie draait volledig op vrijwilligers en zij kunnen hun werk doen dankzij giften en door acties verkregen opbrengsten. De Sinterklaasbank onderscheidt zich van andere initiatieven en organisaties omdat kinderen hun eigen cadeau kunnen kiezen; een 'wenscadeautje' dus. En daar hoort de voorpret, zoals het kunnen bladeren in de folder van de speelgoedwinkel, kruisjes zetten en een verlanglijstje maken, helemaal bij.
Om zoveel mogelijk kinderen blij te maken, heeft de sinterklaasbank hulp nodig. Eigenlijk in de vorm van 'oren en ogen' uit de leefomgeving van het kind: Mensen die beroepsmatig te maken hebben met een gezin waar financiële problemen zijn. Denk aan de huisarts, een psycholoog, maatschappelijk werker, de leerkracht of wijkagent. Deze mensen kunnen een account aanmaken op www.sinterklaasbank.nl en het gezin aanmelden. Vervolgens krijgt het gezin een code en daarmee kunnen de ouders online een mooi sinterklaascadeau bestellen voor hun kind."

Mensen die beroepsmatig te maken hebben met een gezin waar financiële problemen zijn, kunnen een account aanmaken op www.sinterklaasbank.nl en het gezin aanmelden. Vervolgens krijgt het gezin een code en daarmee kunnen de ouders online een mooi sinterklaascadeau bestellen voor hun kind. Een gezin aanmelden kan nog tot 15 oktober.

Meer berichten