Paul de Baar (l) en Ad Mieras bij het dak waar de zonnepanelen liggen. FOTO: Carrie Frederiks
Paul de Baar (l) en Ad Mieras bij het dak waar de zonnepanelen liggen. FOTO: Carrie Frederiks (Foto: Carrie Frederiks)

Trotse bezitters van 260 zonnepanelen

In Wemeldinge werd dinsdag 1 oktober een bijzondere zonnestroominstallatie officieel in gebruik genomen. De 260 zonnepanelen die de installatie rijk is werden door een twintigtal participanten aangeschaft en staan, onzichtbaar voor de buitenwereld, bovenop het dak van Autobusonderneming De Baar & Leendertse.

door Carrie Frederiks

WEMELDINGE - Bijna iedereen heeft er wel eens over nagedacht om op duurzame energie over te stappen. Maar waar begin je (aan)? Alles heeft zo zijn voor- en nadelen en ook persoonlijk voorkeuren spelen mee. Waar voor de een zonnepanelen op het eigen dak acceptabel zijn, vindt de ander ze foeilelijk en ook voor zonneparken op het boerenland staat niet iedereen te trappelen. Een vervelende bijkomstigheid is, dat haast is geboden en dat de overheid de bevolking massaal aanspoort om op alternatieven over te stappen waarvan de impact nauwelijks is onderzocht.

Postcoderoos

Een groep inwoners uit de regio Wemeldinge, heeft daar een antwoord op gevonden. Sinds kort zijn zij, middels de door hen opgerichte coöperatie, trotse bezitter van 260 zonnepanelen. Paul de Baar, eigenaar van De Baar & Leendertse legt uit: "Wij zijn vier jaar geleden begonnen met het informeren naar mogelijkheden om zonnepanelen op ons dak te plaatsen. Dat was toen zo duur dat we dachten: Laat maar. Twee jaar later werd ons het project Maak Onze Regio Duurzamer (MORD) aangereikt maar dat bleek een maatje te groot omdat de gewenste 260 zonnepanelen veel meer energie opleveren dan dat het bedrijf verbruikt. Gelukkig bracht Adrie Neufeglise van MORD Postcoderoos onder onze aandacht. Dat is een project voor mensen die zelf geen geschikt dak hebben maar wel van zonne-energie willen genieten. Middels Postcoderoos kunnen zij participeren op het dak van een ander. Ik heb daarvoor mijn dak beschikbaar gesteld en Neufeglise heeft de coördinatie op zich genomen." "En daarna stuurde Delta brieven rond waarin een informatieavond werd aangekondigd," legt coöperatiepenningmeester Annie van Es uit hoe het project zich verder ontrolde. "Daar was veel belangstelling voor. Zelf heb ik geen geschikt dak omdat ik een dakkapel heb. Na alle informatie was ik zo enthousiast dat ik me dezelfde avond nog heb aangemeld. Dat was maar goed ook want er waren 22 deelnemers en daarmee was het gelijk vol." Ad Mieras, coöperatiesecretaris, had al zes panelen op zijn dak liggen.Toch is ook hij participant: "Meer panelen konden er niet op mijn dak maar ik heb elektrische vloerverwarming en die gebruikt aardig wat stroom. Met het oog op de toekomst is mijn deelname een mooie compensatie. Het project, en dus ook ons contract, loopt 15 jaar. Daarna wordt de degene die zijn dak beschikbaar stelt, eigenaar van de panelen."

Maak Onze Regio Duurzamer zoekt zowel participanten als dakeigenaren. Als er voor uw postcode geen inschrijfmogelijkheden zijn, kunt u de interesse doorgeven via de site, zodat er wellicht een initiatief bij u in de regio kan worden ontwikkeld. Dat kan via 'mijn postcode staat er niet bij.' Mocht u in uw omgeving een Postcoderooscoöperatie willen opstarten, dan wil MOD u daar graag bij helpen. Geschikte daken zijn: schuin dak zuidgericht of oost-west gericht minimaal 400 m2; plat dak ca. 500 m2.

www.maakonzeregioduurzamer.nl; www.postcodestroom.nl

Meer berichten