Bij de opening van de expositie "75 jaar Vrijheid" zetten de burgemeester van Goes en wethouders uit de vijf Bevelandse gemeenten hun handtekening op een board. FOTO: Leon Janssens.
Bij de opening van de expositie "75 jaar Vrijheid" zetten de burgemeester van Goes en wethouders uit de vijf Bevelandse gemeenten hun handtekening op een board. FOTO: Leon Janssens. (Foto: )

'We vieren bevrijding en we vergeten niet'

Burgemeester Margo Mulder en wethouder André van der Reest openden vrijdag de expositie '75 jaar Vrijheid en de Slag om de Schelde' door hun handtekening op een board te plaatsen. De expositie laat zien hoe het leven op de Bevelanden tijdens de Tweede Wereldoorlog was en hoe in het najaar van 1944 de bevrijding van Zeeland verliep.

GOES – Het welkomstwoord werd gehouden door wethouder André van der Reest die onder meer zei: "De bezetting en de bevrijding van Nederland in 1944-1945 hebben een onuitwisbare indruk gemaakt op iedereen. Het is merkwaardig dat ook de nieuwe generaties vaak evenveel, en soms nog meer, de verhalen en gebeurtenissen uit deze bewogen periode beleven en herbeleven. Op tientallen manieren krijg je verhalen en oorlogs-verhalen en –herinneringen aangeboden. De aantallen oorlogs-films en –boeken zijn niet te tellen. Is het dan nooit genoeg? Nee, het is nooit genoeg. Zeeland is aan weerszijden van de Westerschelde 85 lange dagen en nachten het strijdtoneel. . "In Zeeland hebben bewoners én soldaten een offer gebracht dat nooit mag worden vergeten. Menselijk leed van onpeilbare diepte. We vieren de bevrijding en vergeten niet", aldus de wethouder.

De Spuije

Tijdens de opening van de expositie zorgde de band The Andrew Sisters voor bekende muziek uit de oorlogsperiode. Diverse mensen in Goes hebben de gebeurtenissen in deze 85 dagen vastgelegd. Fotograaf Jo Vissers maakte unieke foto's vanaf Dolle Dinsdag tot en met de bevrijding eind oktober. Van hem zijn een aantal foto's op de expositie te zien. Journalist Nico Karhof heeft kort na de oorlog de bevrijding van diverse plaatsen in Zeeland te boek gesteld. Een speciale editie van het blad De Spuije (Heemkundige Kring De Bevelanden) werd door de Goese burgemeester Mulder en de wethouders van Borsele, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal overhandigd aan de mensen die voor dit blad hun herinneringen aan die tijd hebben gedeeld in een interview. Deze speciale uitgave van 'De Spuije' wordt huis-aan-huis bezorgd op Noord- en Zuid-Beveland. Documenten, foto's, fragmenten van dagboeken en archeologische vondsten vertellen het verhaal.

De expositie '75 jaar Vrijheid en Slag om de Schelde' is te zien tot en met zaterdag 29 november 2019 tijdens openingsuren in de publieksruimte van het Stadskantoor, Hollandiaplein, Goes. Info: www.gemeentearchiefgoes,nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden