"Met opa naar Middelburg, lekker poffertjes eten en wat drinken", lacht Sophie Gaakeer-van der Maas. (Foto: Leon Janssens)
"Met opa naar Middelburg, lekker poffertjes eten en wat drinken", lacht Sophie Gaakeer-van der Maas. (Foto: Leon Janssens) (Foto: )

Passie voor Peeland van Sophie Gaakeer: mooie lucht

"Het mooie van Noord-Beveland, de enorme weidsheid, de oneindige luchten die zo mooi zijn", zegt Sophie Gaakeer, "En altijd kijken wat er gezet of gepoot wordt aan aardappelen, sukerpeeën en juun. Dat vind ik prachtig."

HEINKENSZAND - Sophie Gaakeer - van der Maas (81) haar man en schoonvader waren beiden veearts. "Wij zijn in 1992 op de Roompot in Kamperland gaan wonen. Indertijd werden daar huisjes gebouwd op bij de oude werkhaven van Neeltje jans. Op een zondagmiddag ging ik met mijn moeder eens kijken. Vlak aan het water en dan die mooie luchten met in de verte de toren van Zierikzee. In een woord prachtig en geknipt voor ons. Ik dacht 'hier wil ik wonen'. We zijn er later ook gaan wonen. Maar mijn man werd ziek en is overleden. Na een aantal jaren heb ik het huis verkocht en ben verhuisd."

Blompap

De roots van Sophie liggen verankerd in Peeland, haar grootouders Johannes van der Maas en Mina de Smid woonden in Wissenkerke. "In de Voorstraat naast de bakker. Ik kwam daar veel, je kon daar lekker spelen", zegt Sophie, "Als we daar sliepen zagen we kakkerlakken lopen maar als de bakker brood bakte dan rook het er heerlijk. Zelf woonden we in de Breierweg buitenaf in Biezelinge. Het was een hele reis, op de fiets door Goes naar Wolphaartsdijk, het pontje naar Kortgene en vandaar naar Wissenkerke. Met mooi weer gingen we met opa naar Kamperland met het bootje over naar Veere. Met de bus naar Middelburg, poffertjes eten en wat drinken. Dat was altijd leuk met opa. Opoe zorgde ook goed voor ons. Kwam je thuis dan stond er een bord blompap met rozijnen klaar. En dat moest op."

Sophie

De grootouders van Sophie namen, in een uitwisselingsprogramma van kerken, meisjes op in hun huis. Kinderen uit Boedapest, Hongarije, om een half jaar op te sterken. Ze mochten ook terugkomen. "Een meisje, Ilona, kwam altijd, is later getrouwd met mijn vader en werd mijn moeder. Zij zijn in Biezelinge gaan wonen", licht Sophie toe. Sophie woont nu in Heinkenszand maar Peeland trekt haar: "Het is zo mooi met dat geploegde land. Rij ik naar mijn vriendin Geertje in Kamperland langs de Oosterschelde, de Oesterpit en het Kaoitje van Geersdijk, dan geniet ik."

Meer berichten