Sprookjesachtig en sfeervol verlichte Veste met de stenen brug op het gedeelte bij de Jacob Valckestraat. Foto: Quinten Marijs.
Sprookjesachtig en sfeervol verlichte Veste met de stenen brug op het gedeelte bij de Jacob Valckestraat. Foto: Quinten Marijs. (Foto: )

De Veste verlicht in de Gouden Eeuw

Van donderdag 3 tot en met zondag 6 oktober gaat Veste Verlicht opnieuw de Oostvest in het licht zetten. Het thema van dit sfeervolle, unieke evenement is 'Goud' geïnspireerd door de Gouden Eeuw. Opnieuw worden iedere avond verschillende activiteiten georganiseerd om alle doelgroepen een inspirerende avond te kunnen bieden.

door Leon Janssens

GOES - Van zonsondergang tot middernacht beleeft men lichtkunst, beeldende kunst en muziek, al wandelend rond de Goese Oostvest. Iedere avond heeft een andere invulling, iedereen komt aan zijn trekken. Donderdag staat in het teken van Zen, op vrijdag lopen de kinderen mee in de lampion- en lichtjesoptocht. Zaterdagavond zijn er muziekoptredens op de balkons en daken rondom de Oostvest en zondag wordt sfeervol afgesloten met een liveconcert vaan het Goese carillon. "Het is een heel mooi evenement. Het enthousiasme van het publiek, hoe er over gepraat wordt. Dan krijg je toch erkenning", zegt George Oostrom die met een aantal mensen van het organiserende stichting Rondom De Stenen Brug en StichtLicht actief is, "Dat geeft je ook het enthousiasme om het na twee jaar weer te doen. Het draagt bij aan de saamhorigheid. Door dit te doen dat geeft rust. In familiesfeer genieten en delen met elkaar."

Sfeerbelang

In Veste Verlicht worden dit jaar onder meer de Schuttersstukken van het Historisch Museum De Bevelanden gebruikt. "Hiervan worden grote afbeeldingen gebruikt ", weet Robert de Muynck, "Aan alle huizen langs de singel wordt crèpe papier uitgedeeld om wat moois voor je raam te zetten." George Oostrom vult aan: "Zo kun je met goed licht een mooi effect maken. Primair is belangrijk wat je met licht kan doen. Bij ons gaat het om sfeerbelang te creëren met licht. Hieraan is een thema gekoppeld. Het thema is niet de basis maar het licht."

Route

De route van Veste verlicht voert globaal gezien vanaf het Ceresbeeld op de Dam via de Keizersdijk en bij de Stenen Brug de Oostwal op. Bij De Bulte (Gasthuisstraat) loopt het rechtsaf door naar de Oostsingel om via Voorstad en Jacob Valckestraat het rondje compleet te maken. "Je kunt op ieder willekeurig punt de route instappen maar als organisatie vragen wij om rechtsom te lopen, met de klok mee, Dat is beter voor een vlotte voortgang, iedereen in dezelfde richting", aldus Oostrom.

Stichting Rondom De Stenen Brug is een goed team qua organisatie en invulling. Ieder heeft zijn eigen taak waar hij of zij zijn vaardigheden kwijt kan. Samen vormen zij een boeiend geheel. "Het is in het donker, het wordt verlicht en dat maakt het mooi en spannend", zegt George, "De vesten is zo iets moois wat door de gemeente wordt benut. Kom je als buitenstaander of Goesenaar en dat straalt mooi licht uit, dan is dat toch een warme ontvangst."

De Veste Verlicht was in 2017 een initiatief van de stichting Rondom De Stenen Brug en aanwonenden van de Oostvest van Goes. Zij lieten zich daarbij leiden door de volgende gedachten. 'De vesten hebben in het bewustzijn van de inwoners van Goes door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld. Het bewustzijn van de schoonheid van de vesten heeft vermoedelijk pas in de vorige eeuw een hogere vlucht genomen. Op het sociale leven van de Goesenaren hebben de vesten eveneens hun stempel gezet.

Ga voor meer informatie naar www.vesteverlicht.nl

Meer berichten








 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden