Beeld uit de film Film du Jardin.
Beeld uit de film Film du Jardin.

Vertoning van de filmtrilogie Film du Jardin in 't Beest

Op zaterdag 12 oktober zal de filmtrilogie Film du Jardin worden gepresenteerd in het filmtheater Podium 't Beest.

Film du Jardin is een initiatief van de beeldend kunstenaars en filmmakers Ingrid van de Linde en Renée Schouwenberg. Als mens, beeldend kunstenaar en filmmaker voelen zij zich verantwoordelijk voor de natuurlijke omgeving waarin zij leven. Respect voor de aarde, mens en dier zijn voor de filmmakers uitgangspunten voor het maken van deze films. 

Respect voor de aarde, mens en dier met haar mysterieuze verbindingen met de natuurkrachten zijn voor de filmmakers kernbegrippen en drijfvereRespect voor de aarde, mens en dier met haar mysterieuze verbindingen met de natuurkrachten zijn voor de filmmakers kernbegrippen en drijferieuze verbindingen met de natuurkrachten zijn voor de filmmakers kernbegrippen en drijfveren om deze films tot stand te brengen. Het is dan ook een zoektocht naar de diepere lagen die ons verbinden met de natuur en de kosmos in – en om ons heen.

Film 1 - Dominio - Een poëtische documentaire waar dromen en werkelijkheid met elkaar verweven zijn. De film speelt zich af op het landgoed Dominio in het Serra da Estrela gebergte in Portugal waar een Nederlandse boer geïnspireerd door de ideeën van Steiner, Goethe en de kennis van onze voorvaderen probeert de banden tussen ons mens en dier en de aarde te herstellen. De film is een zoektocht naar onze onderlinge verbondenheid. Zijn landgoed is ook een plek waar jonge mensen zich kunnen bekwamen in de biologisch-dynamische landbouw, volgens het middeleeuwse gilde principe leerling-gezel-meester. Filmduur: 42 min.

Film 2 - Trophy - Een poëtisch beeldverhaal over opgezette gehoornde dieren. Twee jaar geleden kwamen de filmmakers in contact met een dierenrestaurateur- en expert die bijzondere exemplaren uit de gehele wereld had verzameld met het doel ze een nieuw leven te geven. Met dat gegeven en een diep doorvoeld verlangen van de filmmakers om het wezen bloot te leggen van dieren die jarenlang hun leven hadden gesleten als stoffige trofeeën in menig koloniaal huis hebben ze in het privémuseum van deze dierenliefhebber de schoonheid en uniciteit van deze dieren met de camera vastgelegd.  Hierbij lieten ze zich inspireren door de 17e eeuwse Nederlandse Clair-obscur schildertechniek. Filmduur 22 min. 

Film 3 - March of the Bees - Een abstract poëtisch beeldverhaal. 'Als de bijen uitsterven, moet de mensheid zich zorgen gaan maken', schreef Einstein. De bijen als de dragers van licht verbinden de filmmakers met de door brand zwart geblakerde velden in Portugal. Licht en donker, leven en dood, fictie non-fictie. Filmduur: 7.46  min.

Meer berichten