Jongeren van De Wissel gaan de bazen eens flink verbazen

Yes, het is zover. Na jaren ploeteren heb je het felbegeerde diploma of certificaat op zak. En nu solliciteren maar. Dat klinkt een stuk eenvoudiger dan het in de praktijk is. Zeker jongeren uit het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, MBO-1 en jongeren uit zorginstellingen vinden het soms knap lastig om in contact te komen met werkgevers en zichzelf te presenteren.

GOES - Met het project Bazen Verbazen wordt er een brug geslagen tussen deze jongeren en hun potentiële werkgevers. Afgelopen schooljaar, vlak voor de zomervakantie, konden de jongeren uit de genoemde doelgroep meedoen aan twee workshops. Aansluitend konden ze een wedstrijdplan indienen waarmee zij zich aan werkgevers kunnen presenteren. Er werden landelijk tien scholen geselecteerd door de jury van Bazen Verbazen vanwege hun originele idee. Praktijkschool De Wissel uit Goes hoort bij de tien gelukkigen en zij mogen zichzelf donderdag 19 januari presenteren tijdens een werkgeversbijeenkomst in het Van der Valk Hotel in Goes.

Geen kauwgom

We blikken even terug en alvast vooruit met Malissa, Sanne, Adriaan, Abigail en Ramla. "Je leert hoe je jezelf moet presenteren, maar eigenlijk weet je wel hoe het hoort", zegt Sanne. "Geen kauwgom kauwen, geen grote mond. Dat zijn dingen die je wel weet", zegt ze zelfverzekerd. Toch vond Adriaan het juist wel leerzaam. "Je leert ook dat je mensen aan moet kijken als je tegen ze praat en dat vind ik best lastig", vertelt hij openhartig. Abigail herkent dit wel. "Dat snap ik helemaal", zegt ze. "Ik vind zo'n gesprek ook heel spannend en ik heb geleerd hoe ik me dan een beetje kan ontspannen." Over spannend gesproken, de komende presentatie zorgt ook voor flink wat spanning. "Ik moet zingen", roept Sanne met de paniek in haar ogen. "Ja", voegt Malissa toe, "We hebben het al een keer op school geoefend voor leerlingen en leraren, maar voor een groep mensen die je niet kent is het toch wel even iets anders." Halverwege het gesprek wordt er ook nog even gediscussieerd over de route naar de plaats van bestemming en ook dat zorgt weer voor de nodige zenuwen. "Dat vind ik pas echt spannend", zegt Sanne. "Hoe ik de weg moet vinden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden