Vrijwilligers staan klaar om de deelnemers bij terugkomst een rode roos, een symbool van leven, met een glimlach uit te reiken. FOTO: LEON JANSSENS
Vrijwilligers staan klaar om de deelnemers bij terugkomst een rode roos, een symbool van leven, met een glimlach uit te reiken. FOTO: LEON JANSSENS (Foto: )

Ride for the Roses, rit voor het leven

De Landelijke Ride for the Roses wordt zondag 15 september voor de derde keer in Zeeland vanuit Goes verreden. De organisatie van de Landelijke Ride stopte er vorig jaar mee en het KWF (Koninklijk Wilhelmina Fonds) besloot om dit over te nemen. DELTA Ride for the Roses liet weten interesse te hebben om de Landelijke Ride nogmaals te organiseren en het KWF stemde hier mee in.

door Leon Janssens

GOES – De doelstelling is algemeen bekend, The Ride for the Roses, in de strijd tegen kanker fondsen verwerven voor onderzoek en ondersteuning. Vele duizenden fietsers schrijven zich jaarlijks in om mee te doen. De saamhorigheid is groot want The Ride verbroedert. Iedereen heeft in zijn leefomgeving wel eens te maken met kanker, men voelt mee met elkaar. Allemaal lotgenoten, zeker wanneer Patricia Foort voor de start 'The Rose' van Bette Midler vertolkt. Eddie Bogaert, afredend voorzitter van DELTA Ride for the Roses kan dat beamen. "The Ride for the Roses staat open voor iedereen, fietsen voor The Ride is de strijd tegen kanker. Dat blijft. Absoluut. Vorige week was ik op het UMC in Leiden en daar zijn ze heel actief met een immuun therapie tegen kanker. Dan zie je wat er met de opbrengst van The Ride gebeurd. Met onderzoekers gesproken die zeggen 'We maken stappen, we gaan vooruit. We kunnen niet stoppen want het eind is nog niet in zicht.'"

Daginschrijving

De Zeelandhallen in Goes staan zondag centraal als start- en finishpunt. De inschrijvingen zijn inmiddels de 6.000 ruim gepasseerd voor de afstanden van 10-25-50-100 kilometer; daginschrijving kan voor aanvang. Nieuw is dat kinderen tot 12 jaar mee kunnen doen aan de Kids Ride van 10 kilometer. "Ze fietsen gratis mee want hun inschrijfgeld word betaal door Roompot vakanties", laat Eddie weten, "Dat is een mooi gebaar. Ze rijden naar 's-Heer Arendskerke en mogen onderweg bij 't Klokuus nog even spelen. Perfect toch? De 25 en de 50 kilometer zijn een grote ronde door de fraaie Zak van Zuid-Beveland. De 25 kilometer heeft een rustpunt in Nisse en de 50 stopt in de Heerenstraat 's-Heerenhoek en bij De Landing op de zeedijk bij Baarland. Genieten en fietsen voor het goede doel. De 100 kilometer, de Theo Schouwenaar tocht, voert over Schouwen-Duiveland via de Zeelandbrug en over de Oosterscheldekering terug. Die rijden en bloc met voorrijders en gepaste snelheid. Beter voor de veiligheid. Er is ook veel muziek onderweg op alle afstanden."

Vrijwilligers

Voor Eddie Boogaert is zondag 15 september zijn laatste dag als voorzitter. "The Ride is voor de derde keer in Zeeland, een hoogtepunt en een mooi moment om te stoppen. Op een ander vlak blijf ik wel actief, het is toch een stuk van mijn leven.

Net als de vrijwilligers die zich belangeloos inzetten op velerlei gebied. Als de vrijwilligers niet meedoen kun je stoppen met je spektakel." Na afloop is er nog gezellig entertainment bij de Zeelandhallen waarbij de opbrengst van The Ride nog door Eddie bekend wordt gemaakt.

Eddie Bogaert neemt afscheid als bestuursvoorzitter van de DELTA Ride for the Roses. Sinds 2008, het begin van de Zeeuwse Ride, was hij als vrijwilliger betrokken bij het evenement, de afgelopen 6 jaar als bestuursvoorzitter. Onder zijn voorzitterschap is het evenement uitgegroeid tot één van de grootste evenementen van Zeeland. In 2018 werd met de DELTA Ride for the Roses een record opbrengt van 212.534 euro opgehaald voor KWF Kankerbestrijding. Er fietsten toen 6273 mensen mee in de strijd tegen kanker.

Meer berichten