Jan van Riet met racefiets
Jan van Riet met racefiets (Foto: Jan van Riet)

Demarreren in De Alpen voor draagbare kunstnier

KAPELLE - Dit jaar organiseert De Nierstichting voor de tweede keer de Tour de Gruyère. Jan van Riet uit Kapelle is de enige Zeeuwse deelnemer. Op zaterdag 14 september gaan in Zwitserland 50 toerfietsers van start voor deze uitdagende rit. Het doel van de tocht is om geld in te zamelen voor het project De draagbare kunstnier van De Nierstichting.

Omdat niertransplantatie niet bij alle patiënten mogelijk is of omdat er onvoldoende donornieren beschikbaar zijn, moeten duizenden nierpatiënten in Nederland dialyseren in ziekenhuis of kliniek. Dit houdt in dat je drie á vier keer in de week uren achtereen daar aan het dialyseren bent en altijd in de buurt van een dialyse centrum moet zijn, dus 365 dagen per jaar. Dialyseren trekt een zware wissel op je lichaam, je energieniveau en je sociale leven. Met de draagbare kunstnier krijg je als dialysepatiënt meer controle over je behandeling en dagelijks leven. Zo kun je zelf bepalen hoe vaak en hoe lang je dialyseert. Er is geen krachtstroom en ook geen waterzuiveringsinstallatie voor nodig. De draagbare kunstnier geeft nierpatiënten meer vrijheid. Daar zet Jan, waarvan twee familieleden overleden zijn aan de gevolgen van nierziekten, zich voor in.

De Nierstichting werkt samen met wetenschappers en het bedrijf Debiotech aan dit project. Debiotech is gevestigd in Lausanne in Zwitserland en werkt weer samen met een bedrijf uit Singapore. Er wordt dus internationaal gewerkt aan dit project, met als doel de draagbare kunstnier, die past in een rolkoffer, binnenkort test-klaar te krijgen. Maar daar is nog veel geld voor nodig.

Om dit project te versnellen nam oud profwielrenner en ambassadeur van De Nierstichting, Maarten Tjallingii, in 2018 het initiatief voor het organiseren van een sponsorfietstocht in Gruyères. Dat sprak Jan, die donateur is van de stichting en lid van Trim- en Toerclub Kapelle ’79, erg aan. De eerste editie had nog een voorzichtige start maar in 2019 is het deelnemersaantal al verdubbeld. Daarmee is het nog geen Alpe d’Huzes, maar alle sponsoren van de deelnemers samen brengen toch een prachtig bedrag bij elkaar!

Doneren kan via de website https://www.tourdegruyere.nl/list-collect-pages waar u Jan van Riet bij de deelnemers kunt vinden. Op de website vindt u ook meer informatie over de tocht en het doel. De draagbare kunstnier moet er komen, zo snel mogelijk.

Meer berichten