Longlist Zeeuwse Boekenprijs wordt bekendgemaakt tijdens Film by the Sea

Voor de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) zijn dit jaar 65 boeken ingezonden. De jury heeft een longlist van tien titels samengesteld. Zaterdag 14 september maakt Perry Moree, jurylid ZBP en directeur van ZB, de longlist bekend tijdens de talkshow van Film by the Sea, gepresenteerd door Karin van As, van 16.30 tot 17.15 uur in ZB| Bibliotheek Vlissingen, Spuikomweg 7. Deze talkshow is gratis toegankelijk.

Na de bekendmaking van de longlist volgt in de tweede week van oktober de shortlist, bestaande uit vijf titels. De feestelijke prijsuitreiking is dit jaar op zaterdagavond 9 november op het Plein in de ZB. Deze avond is voor iedereen toegankelijk en begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Vanaf 9 september tot en met 9 november zijn alle 65 boeken die dit jaar meedingen naar de Zeeuwse Boekenprijs te bekijken in het Zeelandpaviljoen op de eerste verdieping van de ZB. Er is ook een doorlopende digitale presentatie van de inzendingen. De boeken zijn alleen ter plekke in te zien, maar er is van alle titels ook een exemplaar te leen.

De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met het doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Het oorspronkelijke initiatief van het Zeeuws Tijdschrift, werd in 2018 overgedragen aan de Stichting Zeeuwse Boekenprijs en wordt georganiseerd door ZB. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking.

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en een kunstwerk van beeldend kunstenaar Toon Dieleman. Op 9 november worden nog andere prijzen uitgereikt, zoals de zogenoemde Accolades. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut, het best uitgegeven boek of het beste jeugdboek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist. De Prijs van de Zeeuwse Boekhandel is een prijs voor een Zeeuwse auteur of uitgever of iemand anders die voor het Zeeuwse boek van betekenis is.

De jury van 2019 bestaat uit: Han Polman (commissaris van de Koning en voorzitter), Anya Marinissen (vakreferent Nederlandse taal- en letterkunde en secretaris), Perry Moree (directeur ZB), Arie Leen Kroon (hoofdredacteur PZC), Yvon Né (auteur en beeldend kunstenaar) en Margot Schotel (redacteur en documentairemaker Omroep Zeeland).

Meer berichten