Passie voor Peeland van Gonnie: Samen zingen in Kats


"Zingen doet iets met je. Zingen verbindt mensen", zegt Gonnie van der Kraan. FOTO: Leon Janssens
"Zingen doet iets met je. Zingen verbindt mensen", zegt Gonnie van der Kraan. FOTO: Leon Janssens (Foto: )

Passie voor Peeland van Gonnie: Samen zingen in Kats

Het is een mooi affiche, 'Zing (t) in Kats' vrijdagavond in dorpshuis 'De Vriendschap' in Kats. "En we hebben er zin in", zegt Gonnie van der Kraan die met het koor "Mag het licht uit?", al tien jaar het hoogste lied zingt, "Vorig jaar zijn we als koor naar café Baarends in Goes geweest naar een zangavond. Dat was zo leuk dat ons koorlid Cobie Nijsse vroeg "Zouden we dat op Kats ook kunnen doen?'

KATS – Bekende (Nederlandse) hits van nu en vroeger voor iedereen die zingen leuk vindt onder leiding van Herman Clement, Louis Schigt en aan de piano Toine Wevers. "We spraken Toine Wevers er op aan, die kenden we nog van het Goese Lyceum. Dat was direct goed. 'Dat gaan we eenmalig doen voor een fles wijn' was het antwoord", vertelt Gonnie, "Wij dachten eerst in het voorjaar maar dat was niet haalbaar en zo hebben we het uiteindelijk verschoven naar vrijdag 6 september. Iedereen is welkom." Het koor 'Mag het licht uit' telt zestien leden, twaalf vrouwen en vier mannen, waarvan Chris van der Kraan de dirigent is. Gonnie: "Grappig is dat we niet op noten zingen maar op gevoel. We repeteren in het Nieuw Zeelandhuis en in Aagtekerke. Het is altijd gezellig en de koorleden vinden het dan ook niet leuk als er een avond niet doorgaat. Ons repertoire begint in de jaren vijftig en we zingen Nederlandse-, Vlaamse-, Engelse- en Kerstliedjes. Heeft iemand een liedje van eigen inbreng dan proberen we dat op te nemen. Af en toe treden we op zoals vorig jaar met Open Podium in september. We proberen altijd het dorpshuis De Vriendschap er in te betrekken, goed voor de levendigheid in Kats. Rudy, een Vlaming, zong daar als Urbanus "Madammen met 'nen bontjas", geweldig. En een jongen van zeventien jaar presenteerde zich als cabaretier. Dat was toch wel erg leuk."

Kukeltje

Vroeger thuis, met haar moeder en zussen, zong Gonnie veel. "Met mijn zusjes in bed en onder de afwas. Zingen doet iets met je. Ga zingen, zingen verbindt mensen. Ouderen zongen veel. Mijn opa heeft het conservatorium gevolgd en schreef veel muziek. Zo zong mijn kleindochter op school 'Het kukeltje', een liedje over een haan dat mijn opa schreef. Mijn moeder was reuze trots dat een liedje van haar vader werd gezongen." Zing(t) in Kats, 6 september, 20.00 uur, toegang gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden