Jan Stoffels (links) en Henriëtte Kist (rechts) verzorgen de workshops in Goes. FOTO: Rachel van Westen
Jan Stoffels (links) en Henriëtte Kist (rechts) verzorgen de workshops in Goes. FOTO: Rachel van Westen (Foto: )

Bewust en gelukkig oud worden

Als de kinderen klein zijn of als je een carrière aan het opbouwen bent, kom je altijd en eeuwig tijd te kort. Je rent van hot naar her en weet niet hoe je elke dag alles weer op tijd rond kunt breien. Maar dan breekt toch een keer die dag aan dat de laatste koter het huis uitgaat of je laatste werkdag erop zit. Wat ga je doen met de tijd die nu vrijkomt?

TEKST: Rachel van Westen 

De één vult zijn of haar dagen met allerlei sociale verplichtingen, vrijwilligerswerk en tal van klusjes waar tot nu toe nooit echt tijd voor was, terwijl de ander eigenlijk niet zo goed weet hoe hij de dag door moet komen. Het ene hoeft niet perse beter te zijn dan het andere, want ook die druk bezette 65-plussser regelmatig kan echt behoefte hebben aan wat meer tijd om gewoon lekker ontspannen een boek te lezen of een rondje te fietsen.

Persoonlijke ontwikkeling

Voor iedereen die op zoek is naar een prettige invulling van zijn of haar leven of gewoon eens wat ideeën willen uitwisselen, biedt 't Gilde De Bevelanden de workshop Power, Veerkracht op leeftijd. En nee, dit is geen wekelijkse koffieochtend in het buurthuis of een vast klaverjasavond met vriendinnen, maar eerder een investering in je persoonlijke ontwikkeling. Want of je nu vijftig bent of zeventig, nieuwe plannen maken kan altijd.

Alles wordt besproken

Power, Veerkracht op Leeftijd bestaat uit vijf bijeenkomsten en een terugkomdag die worden geleid door Jan Stoffels en Henriëtte Kist. "Power is een project van Gilde Nederland, een landelijke organisatie. We hebben een opleiding gevolgd en daar geleerd hoe we de deelnemers tot nadenken kunnen zetten", vertellen Jan en Henriëtte. "Je kunt deze bijeenkomsten geen cursus noemen en ook geen workshop, maar wel alles wordt besproken. Dat doen we aan de hand van thema's. Elke week heeft een ander thema, zoals het thema 'lichaam en geest', waarbij we praten over gezondheid, beweging, nachtrust en ontspanning. Een ander thema is 'arbeid en activiteiten'. De meeste mensen werken niet meer, maar vinden het wel fijn om bezig te zijn. Door hierover te praten kunnen we elkaar inspireren."

Je leven in balans

Het gaat erom dat je leven in balans is. Soms komen de deelnemer er achter dat hun leven niet in balans is en dan proberen ze te ontdekken hoe ze hun leven in balans kunt krijgen. Een van de deelnemers gaf bijvoorbeeld aan dat de workshops haar hebben aangezet tot veranderen en dat ze nu ook precies wist wat ze wilde veranderen, terwijl een andere deelnemer ontdekte dat ze eigenlijk veel te veel deed en door de workshops ontdekte welke activiteiten ze wilde laten vallen en daardoor veel meer in balans kwam."

Bewust en gelukkig

"Het leuke is ook dat er vanuit deze workshops soms ook weer kleine groepjes ontstaan, zoals een clubje dat regelmatig met elkaar gaat wandelen of iets anders leuks met elkaar gaat doen, omdat ze hier ontdekt hebben dat ze dezelfde interesse hebben. Het is heerlijk om te ervaren dat mensen echt iets aan dit project kunnen hebben en soms mede dankzij ons, onverwachte toekomstplannen maken", laten Jan en Henriëtte weten. "Als je het geluk hebt om oud te worden, is het toch geweldig als het je lukt om bewust en gelukkig oud te worden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden