Op de Beestenmarkt in Goes werd in 1944 drinkwater gedistribueerd. FOTOGRAAF ONBEKEND
Op de Beestenmarkt in Goes werd in 1944 drinkwater gedistribueerd. FOTOGRAAF ONBEKEND (Foto: Onbekend)

Ook distributie van drinkwater in de oorlog

Tijdens bombardementen had de waterleiding in de Kreekrakdam het begeven. Ook de Watertoren bij de Kloetingseweg stond droog. Op de Beestenmarkt in Goes werd daarom drinkwater gedistribueerd.

GOES - Waterdistributiekaarten werden huis aan huis bezorgd met daarop het aantal gezinsleden. Op de Beestenmarkt, naast de pomp, was een grote tank op betonnen palen aangebracht. Woensdag 20 september 1944 werd deze in gebruik genomen. Klanten lieten niet lang op zich wachten.

Dankbaar

Het tekort aan water was zo groot, dat ieder dankbaar gebruik maakte van deze gelegenheid, al was het rantsoen dan ook maar héél klein, 1 liter per persoon, per dag. Van alle kanten kwamen de mensen aanzetten, gewapend met melk-, groenten-, aardappel- en gewone emmers, met fluit-, koffie-, was- en weckketels, met emaille, ijzeren en zinken emmers en zelfs met melkbussen en wasteilen.

Hemelwater

De gemeente had ook grote betonnen bakken laten plaatsen bij de Grote Kerk want de enorme dakoppervlakte ving zoveel hemelwater op, dat deze vrijwel steeds gevuld waren.
(feuilleton van J.Vissers)

Meer berichten