Kees spreekt het best Duits en legt vriendelijk en geduldig alles over de natuur uit aan Duitse kinderen. FOTO: Anneke Flikweert
Kees spreekt het best Duits en legt vriendelijk en geduldig alles over de natuur uit aan Duitse kinderen. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Deltawachter zijn: helemaal ons ding'

Een Duits gezin speelt 'onderwatermemory,' er is een groepje aan het picknicken en één jongetje wil telkens door de telescoop kijken. Het is gezellig druk rondom de prachtig beschilderde Deltawagen van Natuurmonumenten, op het parkeerterreintje bij de Plompe Toren.

door Anneke Flikweert

WOLPHAARTSDIJK - Kees Catsman en Nel Bouwhuis uit Wolphaartsdijk brachten de afgelopen week dag en nacht door in en rond de Deltawagen en ze leren steeds meer van het gebied om hen heen. "Ik ontdekte zelfs een patroon in hoe de koeien hierachter op de inlagen lopen," vertelt Nel. "Kijk, nu lopen ze linksom in een rijtje achter elkaar door het gebied. Maar 's avonds lopen ze in tegengestelde richting. Geen idee waarom, maar het is zo!"

Het is de eerste keer dat Kees en Nel als Deltawachter fungeren, maar ze ontvangen de bezoekers alsof ze nooit iets anders gedaan hebben. In het dagelijks leven hebben ze samen een eigen bedrijf, met dagbesteding, arbeidstraining en coaching. Zelf wonen ze aan het Veerse Meer en daar heeft de het water weer een heel andere dynamiek. "Dit is onze vakantie," vertelt Nel. "We lazen deze oproep en waren meteen enthousiast. Dit is helemaal ons ding. Het is goed voor Natuurmonumenten en we vinden het contact met de mensen hartstikke leuk. Het is ook belangrijk om kinderen dingen te leren over de natuur en dat gaat hier op een speelse manier. Zelf leren we trouwens ook van alles. 'Hoe oud wordt een zeemeeuw eigenlijk?' vroeg een bezoeker van de week. We hadden geen idee, want sommige dingen moeten we ook uitzoeken. Nou? Ik ontdekte dat die dieren wel dertig tot veertig jaar oud kunnen worden. Nooit geweten." Nel en Kees ontvingen in de afgelopen week tussen de 75 en 100 bezoekers per dag: Italianen, Fransen, Spanjaarden, Engelsen, Belgen en Duitsers. "De voertaal is meestal Engels. En Kees spreekt het best Duits. Al zijn er ook steeds meer Duitsers die Nederlands willen spreken."

Er staat een prachtige en kostbare telescoop die 60x vergroot en Nel bewaakt het ding met haar leven. "Ik maak me dan zorgen over skatende kinderen die er tegenaan kunnen knallen. Je kunt hier zeehonden en bruinvissen zien, maar alleen rond eb, dat valt vandaag om 19.15 uur."

Het was een winderig weekje: aan het eind van de dag merkten Kees en Nel wel dat die gesprekken met al die bezoekers in combinatie met de wind erin hakten. "Maar het is prachtig om mensen zo iets bij te brengen over de natuur. De Deltawagen heeft echt meerwaarde. Voor de kinderen zijn er allerlei spelletjes, zoals onderwatermemory en zandtekenen en we hebben allerlei bijzondere vondsten. Kinderen kunnen hier hun brevet voor onderwaterboswachter halen, als ze alle spelletjes gedaan hebben. En 's nachts is het hier heerlijk rustig: dan hebben we alleen het water en de wind. Je gaat ook de mensen herkennen die hier 's ochtends als eerste langskomen: een zeevisser op een scooter om 6 uur. Het is een heel ander ritme dan thuis. Volgend jaar schrijven we ons weer in hoor."

Tot half september staat de Deltawagen aan de Plompe Torenweg. De Deltawachters heten iedereen van harte welkom tussen 10.00 en 17.00 uur en nemen voorbijgangers en bezoekers mee in de verwondering over de bijzondere natuur en geven hen wat meer inzicht. Er is informatiemateriaal en bezoekers leren dat de natuur onder water heel kwetsbaar is. Het is belangrijk die te beschermen. Visserij, verstoring, vervuiling, zandhonger en klimaatverandering zetten de natuur hier onder druk.

Meer berichten