Foto: ARJAN SCHOTANUS

Uniek onderzoek tijdens Zeeuwse Hardloop3Daagse

ZEELAND - Wat doet drie dagen hardlopen met je lichaam? Drie bewegingswetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoeken in het weekend van 23 tot en met 25 augustus zestien atleten die meedoen aan de Zeeuwse Hardloop3Daagse. 

Het is de vierde keer dat het evenement wordt gehouden. Met 250 deelnemers is het helemaal uitverkocht. Net als voorgaande jaren is de Halve marathon van Burgh-Haamstede, georganiseerd door Delta Sport, weer onderdeel van het loopevenement.

Nieuw dit jaar is het medisch onderzoek waarvoor zestien atleten zijn geselecteerd. Voor de start van etappe 1 wordt bij hen de bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker, bloedsamenstelling (we meten hoeveel rode bloedcellen er in uw bloed zitten), zuurstofconcentratie in het bloed, knijpkracht en buikomvang gemeten. Na afloop van de derde etappe, die start en finisht op Neeltje Jans, doen de onderzoekers dit opnieuw. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door Fitsurance in samenwerking met het innovatienetwerk Running 20/20.

De Hardloop3Daagse start dit jaar op vrijdag 23 augustus in Valkenisse met een loop over 7.5 kilometer, aanvang 19.00 uur. Een dag later lopen de deelnemers een halve marathon of 12 km door de Boswachterij van Westenschouwen. Op zondag wordt om 14.00 uur afgesloten met een wedstrijd over 10 of 20 km. Bijzonder hieraan is dat de lopers over het terrein van Delta Park Neeltje Jans zullen lopen. De start is op strand bij strandpaviljoen Atlantis.

Open Zeeuws kampioenschap traplopen

Wie op de camping in Valkenisse staat en snel naar strand wil, moet over flink wat doorzettingsvermogen beschikken. Verscholen tussen de bomen ligt de zwaarste duinovergang van Zeeland: 115 treden omhoog en je staat op de top!

Na afloop van de eerste etappe van de Zeeuwse Hardloop3Daagse op vrijdag 23 augustus rond 20.30 uur, staat het Open Zeeuws Kampioenschap Traplopen op het programma waar iedereen aan mee mag doen. Per duo wordt er gestart, deelnemers moeten zo snel mogelijk boven zien te komen. Na een aanloop van 10 meter gaan de lopers linea recta omhoog. Op de top ligt de finish. Er is een klassement voor mannen en vrouwen. De 2 snelste mannen en vrouwen lopen uiteindelijk in de grote finale tegen elkaar. 

Iedereen mag gratis meedoen. Je hoeft dus niet per se mee te doen aan de Hardloop3Daagse. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar hardloop3daagse@gmail.com met naam een woonplaats.
 

Meer berichten