In de tuin in de Van Citterstraat staan Ad Schenk en Frans Sturm temidden van de dahlia's. FOTO: LEON JANSSENS.
In de tuin in de Van Citterstraat staan Ad Schenk en Frans Sturm temidden van de dahlia's. FOTO: LEON JANSSENS. (Foto: )

Frans Sturm 50 jaar top-dahliakweker

Leon Janssens

6.000 dahlia's in 7000 variëten

Ooit kreeg Frans Sturm acht dahlia's van zijn opa en dat was het begin. Nu heeft hij er 6.000 in 700 variëteiten staan en is internationaal bekend. Frans kweekt inmiddels al vijftig jaar dahlia's, reden om een jubileumfeest te organiseren. Ad Schenk, voormalig wethouder gemeente Borsele, helpt hem daarbij.

HEINKENSZAND – Er staan twee mooie dahlia weekenden aan te komen. Zaterdag 17 augustus en in het weekend van 24 en 25 augustus viert Frans Sturm uit Heinkenszand, van Dahlia Zeeland, dat hij dit jaar 50 jaar dahlia's kweekt. Ad Schenk: "Ik help hem met de organisatie en bijkomende activiteiten. Ik ken Frans vooral uit mijn wethouderstijd en liep ik wel eens meer binnen bij Frans en de dahlia's. Zijn dahlia's gaan de hele wereld over. Hij levert aan alle landen van Europa, op twee na namelijk Noord-Ierland en Vaticaanstad. Ja, het zieltje van de paus moet nog gewonnen worden." Frans Sturm is in die 50 jaar enorm geprofessionaliseerd, won meerdere malen grote prijzen op het Nederland Kampioenschap. "In diverse klassen dahlia's werd ik Nederlands kampioen met name in de zaailingen en de bloemen die ik zelf opgekweekt heb. Mijn doel is om één keer Nederlands kampioen Overall te worden en de Prins Bernhard wisselbeker in ontvangst te kunnen nemen." Frans (65) is en blijft een echte dahliafanaat en hobbyist, zoals te zien in de actie van enige weken geleden, dat hij uit zijn pluktuin bloemen gratis ter beschikking stelde voor iedereen die een ziek of behoeftig persoon bezocht. Geld is bij Frans geen drijfveer, hij heeft altijd veel geld in zijn dahlia's gestoken en doet dat nog steeds. "Als jongen van 15 jaar reed ik zaterdags voor een bakker en kreeg daar een paar gulden voor. Daar wilde ik een bosje bloemen voor mijn moeder van kopen maar mijn opa zei "Niet doen, snij hier die knollen af en ga van dat geld vanavond op stap'. Dat waren die eerste acht dahlia's. Ik heb er altijd veel tijd in gestoken. Ik ging van 8 naar 23 dahlia's, dan 300 naar 2.000. Toen heb ik een stuk grond bijgekocht, ik zat eerst langs de spoorlijn, en daarna de Van Citterstraat. Het heeft de laatste tien jaar een grote vlucht genomen, wereldwijd zelfs."

Naamgeving

Zaterdag 17 augustus is een dag voor genodigden waarbij de Commissaris van de Koning Han Polman en zijn vrouw eregasten zijn. "Bij Polman thuis hadden ze vroeger een bloemenwinkel en hij vond dat leuk om te doen", zegt Schenk. "Hij gaat de naam geven voor een nieuwe dahlia van Frans. Daarvan zijn er al duizenden doorgekweekt en gaat nu zijn weg over de wereld vinden. Ook de burgemeester van Borsele Gerben Dijksterhuis is aanwezig en zal onder meer over de prachtige promotie van landschapspark Borsele en de gemeente spreken." Het weekend van 24 en 25 augustus staat in het teken van Open Dahliatuinen van 10.00-17.00 uur. Het beginpunt is in de Van Citterstraat, toegang tussen huisnummers 3 en 5.

www.zeelanddahlia.nl

Meer berichten