Rosalinda Weezepoel en Marion de Putter: "Het KinderZwerfboek is een doorgeefboek, het mag bij je logeren.", FOTO: LEON JANSSENS..
Rosalinda Weezepoel en Marion de Putter: "Het KinderZwerfboek is een doorgeefboek, het mag bij je logeren.", FOTO: LEON JANSSENS.. (Foto: )

Kinderzwerfboeken gaan op avontuur

Leon Janssens

Boeken stimuleren tot doorleren

Heb jij boeken die je niet meer leest? Laat ze zwerven. Er zijn heel veel kinderen die thuis niet lezen omdat er geen geld is om boeken te kopen. Boeken stimuleren tot doorleren waardoor kinderen meer kans hebben op een goede toekomst. Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp.

GOES – Kinderzwerfboeken zijn boeken die zwerven van kind naar kind, je vindt ze op school, in de wachtkamer of in een Kinderzwerfboek Station. Je herkent ze aan de sticker op de kaft. Op die sticker staat: 'Neem me mee'. Deze boeken zijn niet van één kind, maar van alle kinderen. Je neemt het boek mee naar huis en als je het uit hebt, geef je het boek weer door.

Ambassadeur

Marion de Putter is ambassadeur van Kinderzwerfboeken: "Vijf jaar geleden ben ik begonnen en heb veel markten, braderieën en rommelmarkten bezocht om Kinderzwerfboek te promoten. Zo zijn er nu een aantal Kinderzwerfboekstations gekomen hier op Zuid-Beveland. Zie je een locatie die daar geschikt voor is dan ga je er op af. Ik presenteer de brochure, geef uitleg over Kinderzwerfboek en laat mijn kaartje achter. We werken ook heel gericht zoals bij voorbeeld in een ziekenhuis. Daar laten we een boek achter als 'Sam moet naar het ziekenhuis' , want dat sluit aan. Ook bij Voedselbank De Bevelanden in Goes is een Kinderzwerfboekstation.

Ieder kind

Het gaat veelal om de basisschoolleeftijd maar ook ouder. We hebben sinds kort een 13+ sticker en het ligt in de lijn der verwachting dat er ook een 16+ komt. Wat wij uiteindelijk willen is dat ieder kind een boek heeft. Er zijn heel veel kinderen die geen boek hebben en er zijn kinderen die daar niet in gestimuleerd worden. Het is belangrijk dat kinderen met boeken in aanraking komen. Ook om voor te lezen. Het verhoogt je woordenschat en je kennis. Kijk voor een boek ook naar de interesse van het kind. Dat stimuleert. Door taalachterstand kom je later in de problemen.

Start zelf

"Wie boeken over heeft en er geen weg mee weet kan deze na afspraak met Marion afgeven. Of nog beter, start zelf een Kinderzwerfboekstation. Rosalinda Weezepoel, vrijwilliger voor Kinderzwerfboek, verzorgt de stickers op de boeken, codeert en fotografeert. Ze accepteert geen beduimelde exemplaren. "Het zijn stickers met een zwerfcode op de binnenkant van de kaft. Met die code kun je de zwerftocht van het boek volgen. Steeds als deze code ingevuld wordt op deze website, krijg je een mailtje en weet je waar het boek is." Stickeren en coderen wordt ook gedaan door cliënten van Gors. Zo gaf Marion op de Kerstmarkt in Goes een boek mee en dat kwam tevoorschijn in Groningen: "Zo kun je een leuk speurspel met het boek doen in de klas en met een landkaart met vlaggetjes. Kinderzwerfboeken is ook een goed project voor op scholen."

www.kinderzwerfboek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden