"De Zeeuwse Vliegdagen is een mooi evenement op één van de mooiste plekjes van Zeeland" FOTO: MARCEL VAN DER VOORT
"De Zeeuwse Vliegdagen is een mooi evenement op één van de mooiste plekjes van Zeeland" FOTO: MARCEL VAN DER VOORT (Foto: MARCEL VAN DER VOORT)

"Wij willen ze enthousiast maken"

"Het is een mooi evenement op één van de mooiste plekjes van Zeeland", vertelt Remco Belderok, voorzitter van Stichting Evenementen Midden-Zeeland en havenmeester van het vliegveld Midden Zeeland.

ARNEMUIDEN - Belderok vertelt over de Zeeuwse Vliegdagen, die van vrijdag 9 tot en met zondag 11 augustus op Midden Zeeland zijn. "De Zeeuwen en toeristen kunnen kennis maken met het vliegveld. Wij willen ze enthousiast maken", vertelt hij verder. Ondertussen is er druk vliegverkeer. Vanuit het restaurant en naastgelegen terras hebben de bezoekers uitzicht op de vliegbewegingen. Tijdens de Zeeuwse Vliegdagen zijn er activiteiten die veelal met de luchtvaart te maken hebben.

Drones

Vrijdagavond zijn er vliegpresentaties van modelvliegtuigen. De daarop volgende dagen is er nog veel meer te doen. Publiekstrekker is wellicht de dronerace. Belderok: "Dat is het nieuwe vliegen. Drones kunnen mooie camerabeelden maken. Bij ons wordt de race belicht. Er wordt gevlogen in een kooi en de drones moeten een maximale hoogte aanhouden. Anders volgt er diskwalificatie. Er wordt gevlogen door geoefende deelnemers en die zijn super serieus."

Ook jonge piloten-in-spé zijn welkom. "Door de vergrijzing zijn er veel piloten nodig. En die beginnen meestal in de kleine luchtvaart." Wie werk in de branche zoekt maakt veel kans op de banenmarkt. Om één en ander ook nog eens leuk om te bekijken te maken zijn er voertuigen van de brandweer, politie, douane en de Koninklijke Reddingsmaatschappij (KNRM).

Crashtender

Volgens de organisatie is de crashtender van Vliegbasis Woensdrecht een publiekstrekker. "Het is niet zomaar een gewone brandweerauto. Als die een ronde over de baan maakt is dat indrukwekkend. De crashtender is er zeker op zaterdag.

Kort daarna klinkt er geronk en taxiet een vliegtuig weg richting de grasbaan van het vliegveld. Belderok: "Er is een Kidsplaza met een echte vliegtuigmolen. Een Foodplaza, rondvluchten met een vliegtuig of een heteluchtballon, Zeeuws gerelateerde stands en natuurlijk veel aandacht voor de luchtvaart." Horen demonstraties met helikopters, zweefvliegtuigen en parachutisten bij de Zeeuwse Vliegdagen? "Dat denk ik wel. De bezoekers zien de hele dag door vliegtuigen en dat geeft dat extra sfeertje", legt Belderok uit. "Ik vlieg zelf ook. En geniet van de vrijheid en de uitzichten. Het geeft een kick als je zelf kan vliegen", bekent hij.

Vliegveld Midden-Zeeland heeft inmiddels een gewaardeerde plek binnen de Zeeuwse economie ingenomen. Hoe is dat gelukt? "Dankzij de vriendelijkheid en de reuring wordt het drukker. In 2020 starten er bijvoorbeeld helikoptervluchten voor het onderhoud van windmolens op zee. Het gaat om kleine helikopters met vier passagiers, wellicht komt er ook een grotere helikopter".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden