"Alle deelnemers komen  hun wedstrijdbescheiden sowieso op de avond voor de race ophalen." Foto: Carrie Frederiks
"Alle deelnemers komen hun wedstrijdbescheiden sowieso op de avond voor de race ophalen." Foto: Carrie Frederiks (Foto: Carrie Frederks)

Van Mosselrock tot Mosselrace

De eerste twee weken van augustus staat het in het schaal- en schelpdierdorp Yerseke bol van de activiteiten. Het ene evenement mag zich weliswaar op een grotere publieke belangstelling verheugen dan het andere maar, van Mosselrock tot Mosselfandag en van Yerseke by Night tot Mosseldag, ze hebben allemaal een ding gemeen: er komen altijd Zeeuwse mosselen aan te pas. En dat gaat ook op voor de Mosselrace.

YERSEKE - De Mosselrace is een zeilwedstrijd op de Oosterschelde die wordt georganiseerd voor kajuitzeiljachten en traditionele rond- en platbodemjachten. De wedstrijd wordt zo laagdrempelig mogelijk gehouden waardoor er zowel ervaren zeilers als gezinnen aan mee kunnen doen. Leo Pekaar, die als lid van de zeilcommissie van de Watersport Vereniging Yerseke (WVY) medeverantwoordelijk is voor de wedstrijdorganisatie, vertelt: "Alle deelnemers worden ingedeeld in verschillende klassen zodat de schepen met dezelfde vaareigenschappen tegen elkaar kunnen varen. Daartoe krijgen alle schepen een handicapfactor die wordt bepaald via het zogenaamde SW-meetsysteem. In totaal wordt er in negen verschillende klassen gevaren en iedere klasse vaart in zijn eigen wedstrijdbaan: de snellere schepen krijgen een lange baan en de minder snelle schepen een korte. De opzet is dat iedereen rond 17.00 uur gefinisht is."

Mosselmaaltijd

De Mosselrace is 49 jaar geleden gestart. Eerder werden er al wedstrijden onder een andere naam gehouden, maar omdat men vanaf 1970 mosselmaaltijden ging serveren is de naam Mosselrace in zwang gekomen. En die gratis mosselmaaltijd voor de deelnemers en hun bemanning is er nog steeds. Pekaar: "De laatste jaren is de race uitgegroeid tot een redelijk groot eendaags-evenement waaraan zo'n honderd schepen deelnemen. Een groot deel van de mensen doet niet zozeer voor prijzen mee, maar voor de sfeer en een leuke dag zeilen met 's avonds een gezellig evenement er achteraan. Natuurlijk zijn er ook een aantal fanatieke deelnemers die echt op het scherpst van de snede zeilen. Dat gaat ook wel eens mis en soms ontstaat er een aanvarinkje met een discussie over de voorrangsregels tot gevolg. Dat kan er heftig aan toe gaan. Gelukkig hebben we een protestcommissie die het gebeuren onderzoekt en er een oordeel over velt," grinnikt Pekaar. "Alle starts liggen tussen 10.00 en 10.30 uur en het is een heel spektakel als die circa honderd schepen rond 9.30 uur in een lange optocht de haven uit varen. Het startgebied is vanaf de Kijkuit, aan de kop van de Julianahaven, goed te bekijken. Het is een gekrioel van schepen omdat er iedere 10 minuten een klasse start. Daarna gaat het de hele Oosterschelde over. De ene klasse vaart naar de Zeelandbrug en een andere langs de wal van Tholen." Naar verwachting komt alles tussen 15.00 en 17.00 uur over de finish. Inschrijven en informatie:
www.mosselrace.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden