Nancy den Broeder zet haar Facebookpagina vol met tips voor ouderen om anderen te motiveren daar iets mee te doen. Foto: Conny den Heijer
Nancy den Broeder zet haar Facebookpagina vol met tips voor ouderen om anderen te motiveren daar iets mee te doen. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

"Samen Zorg voor Ouderen" helpt

Sinds haar 17e jaar is Nancy den Broeder(48) verzorgende IG. Ook haar is opgevallen dat de groep eenzame ouderen steeds groter wordt. Daar heeft ze iets op gevonden: Nancy gooit social media in de strijd tegen eenzaamheid.

Krabbendijke - Het klinkt wat vreemd, de combinatie eenzame ouderen en social media. Maar het feit is dat Nancy een Facebookpagina heeft gemaakt. Met 'Samen zorg voor ouderen' wil ze iedereen motiveren om meer naar ouderen om te kijken en eens iets te ondernemen.

Er moet iets veranderen in het omgaan met elkaar vindt Nancy. Immers, wat kost het voor moeite? "We moeten gaan omdenken in plaats van alles strak volgens de regels te doen. Neem eens extra tijd als een cliënt je nodig heeft. Ik weet dat dat in de reguliere zorg vaak moeilijk is, daar moet zo veel mogelijk volgens het systeem. Voor mij zijn de mensen belangrijk, niet het aantal minuten dat ik krijg om iemand te wassen en aan te kleden. En daar liep ik in de zorg steeds meer tegen aan. Ik ben aan het kijken wat ik zelf kan organiseren voor ouderen. Een middagje knutselen met kinderen, samen muziek maken, dansen, alles is mogelijk."

Nancy heeft altijd al graag voor ouderen gezorgd. "Het is bij mij een aangeboren motivatie geloof ik, ik ben altijd gek op ouderen geweest. Het geeft me een goed gevoel als ik iets voor hen kan betekenen. Ik besef heel goed dat zoiets je valkuil kan zijn, dat je teveel op je nek neemt. Maar ik ben inmiddels ouder en wijzer, voel me sterker en durf ook nee te zeggen. Ik wil graag iets zelfstandig doen, daarom ben ik nu bezig met het organiseren van een ouderenmiddag." Het plan staat op papier en is zo goed als rond. Nancy hoopt op de inzet van ondernemers, scholen en oud-collega's. "Als we samen werken dan kunnen we echt iets betekenen voor onze ouderen." Op de Facebookpagina plaatst Nancy artikelen met tips en ideeën. "Soms is het zo simpel, dan vraag je je af waarom je daar niet eerder aan gedacht hebt. Betrokkenheid met elkaar door bijvoorbeeld de Post-it actie waarbij een oudere een briefje met de dag van de week voor het raam hangt. Zo merk je het als voorbijganger direct op als de verkeerde dag voor het raam hangt. Omdat iedereen langer thuis moet wonen is het belangrijk dat we naar elkaar omkijken." Nancy spitst zich op haar Facebookpagina toe op mensen met dementie maar haar doelgroep betreft alle ouderen. "Als ik zie wat er landelijk al bedacht en gedaan wordt, dat is geweldig. Dat moet overal kunnen. Er zijn steeds meer ouderen die thuis moeten blijven wonen en vereenzamen. Blijf elkaar erbij betrekken want dat is zó belangrijk in het leven. Er is niets ergers dan eenzaam oud worden." Nancy heeft het druk met het organiseren van de ouderenmiddag. "Ik ga er tegenaan en hoop dat het een succes wordt dat voor herhaling vatbaar is."

Meer info:

www.facebook.com/zorgvoordedeouderemens.dementie

Meer berichten