De reactor is vanuit Italië uiteindelijk aangekomen op het Zeeuwse terrein en wordt overeind gezet. FOTO: PR ZEELAND REFINERY
De reactor is vanuit Italië uiteindelijk aangekomen op het Zeeuwse terrein en wordt overeind gezet. FOTO: PR ZEELAND REFINERY (Foto: PR Zeeland Refinery)

Zeeland Refinery breidt uit met een extra reactor

Zeeland Refinery breidt de hydrocracker, een van de belangrijkste eenheden van de olieraffinaderij, uit met een extra reactor. Donderdag 18 juli arriveerde de dertig meter hoge reactor per schip in de Scaldiahaven in Vlissingen-Oost.

NIEUWDORP - De reactor werd in de nacht van vrijdag op zaterdag met bijzonder transport naar het raffinaderijterrein vervoerd.
De reactor is een investering van 40 miljoen euro. Door uitbreiding opereert de hydrocracker energie-efficiënter en wordt een CO2-reductie van circa 10.000 ton gerealiseerd. "Een volgende stap in het toekomstbestendig maken van onze raffinaderij," aldus algemeen directeur Nathalie de Muynck. Het transport van de reactor, die in Italië werd gebouwd, was een operatie op zich. Het schip, de Calypso, legde aan bij buurbedrijf Verbrugge. Vanaf daar werd het ruim 600 ton wegende onderdeel met bijzonder transport met 56 assen en 112 wielen naar het raffinaderijterrein gebracht om daar op maandagochtend in de constructie gehesen te worden. Medewerkers van de raffinaderij kregen de mogelijkheid het spektakel vanaf een tribune op het fabrieksterrein te bekijken. "De laatste keer dat zoiets gebeurde was in 1984 toen de hydrocracker gebouwd werd, dat was toen ook een heel bijzondere gebeurtenis," zegt een van de oudgedienden van de fabriek.

Meer berichten