Minder plaats voor auto's, meer plaats voor fietsenstallen en veilig verkeer rond het stationsplein is de insteek van gemeente Goes. Mogelijkheid voor halen en brengen blijft. FOTO: Leon Janssens
Minder plaats voor auto's, meer plaats voor fietsenstallen en veilig verkeer rond het stationsplein is de insteek van gemeente Goes. Mogelijkheid voor halen en brengen blijft. FOTO: Leon Janssens (Foto: )

Herinrichting plein voor NS-station Goes

Meer fietsen en minder auto's wordt het resultaat na de herinrichting van het stationsplein in Goes. Er komen minder parkeervakken voor auto's waardoor er meer fietsen gestald kunnen worden. "We denken dat het nodig is om fietsen twee lagen boven elkaar te zetten", aldus wethouder Loes Meeuwisse.

GOES - Het plein aan de noordzijde van het station in Goes gaat volledig op de schop. Gedurende deze werkzaamheden kunnen fietsen tijdelijk worden gestald op het Piet Hein kavel (kavel Pik). Daar worden nu ook al fietsen gestald. "De veranderingen aan de noordzijde van het station beginnen niet op korte termijn maar eind volgend jaar of begin 2021", zo laat wethouder Meeuwisse weten, "Met deze herinrichting komt de stalling op het Piet Hein kavel te vervallen omdat dan alles op het stationsplein ondergebracht kan worden. De verwachting is dat er dan zeker tot 2030 voldoende ruimte is om fietsen te stallen." Andere wijzigingen die bij het uitvoeren van de herinrichting plaats vinden zijn de oversteekplaatsen voor voetganger. Zijn er nu nog twee zebrapaden op korte afstand van elkaar, dit wordt terug gebracht tot één zebrapad.

Het plan om op het plein voor het station meer ruimte te creëren voor fietsers vindt ook zijn oorzaak in het feit dat aan de westzijde bij het station bij het busstation op den duur geen plaats meer is voor fietsen. Met de aanleg van de onderdoorgang Terwellegang werd een gedeelte van het busstation ingenomen. De fietsenstalling aldaar werd tijdelijk verplaatst naar het Piet Hein kavel. Zoals bekend zijn er hier op redelijk korte termijn bouwplannen voor een appartementencomplex en commerciële ruimtes. Het Stationsplein moet in deze een oplossing bieden want met een andere indeling kunnen daar veel meer fietsen dan nu het geval is worden gestald. Voor auto's is er in de toekomst waarschijnlijk minder plaats. "Maar het blijft mogelijk om mensen af te zetten of op te halen", zegt Loes Meeuwisse.

Fietsparkeren

De kosten voor dit hele project worden geraamd op vijf ton. Gemeente Goes verwacht subsidie van het ministerie (200.000 euro) en de Provincie Zeeland (120.000 euro) binnen te halen en doet zelf met 180.000 euro ook een flinke duit in het zakje. Meeuwisse is daar positief over. Hij vertelt: "De subsidie moet nog officieel worden toegekend, maar we hebben er al contact over gehad."

"Het Rijk zet heel erg in op goede faciliteiten voor fietsparkeren bij stations. En wij gaan voor veilig fietsverkeer bij het station", besluit Meeuwisse.

Meer berichten