Gedeputeerde Anita Pijpelink kreeg stripboek 'De Scherschutter' uitgereikt door auteur Wim Meijer. FOTO: LEON JANSSENS
Gedeputeerde Anita Pijpelink kreeg stripboek 'De Scherschutter' uitgereikt door auteur Wim Meijer. FOTO: LEON JANSSENS (Foto: )

Presentatie boek Slag om de Schelde

In de zomer 2019 herdenkt Zeeland de Slag om de Schelde, die 75 jaar geleden plaatsvond. In het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp werd afgelopen zaterdag een stripboek gepresenteerd "De Scherpschutter" dat een blik werpt op de turbulente gebeurtenissen van toen. Het eerste exemplaar werd uitgereikt door auteur Wim Meijer aan gedeputeerde Cultuur Anita Pijpelijnk.

door Leon Janssens

NIEUWDORP – In West-Europa waren begin juni 1944 de landingen in Normandië juni en de Slag om de Schelde in september-november de twee meest bepalende veldslagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. De Slag om de Schelde is na de oorlog in de vergetelheid geraakt. Deze strip volgt de adembenemende belevenissen van de Canadese oorlogscorrespondent Jim Borden, zijn chauffeur Tom Davies en de Nederlandse Anna Jobse. Als Jim op 6 juni 1944 op Juno Beach aan land komt verandert zijn leven snel. Nadat een groot deel van een Canadees peloton voor zijn ogen slachtoffer wordt van een genadeloze Duitse scherpschutter, Holger Weiss, kan Jim niet langer rusten voordat hij de ware identiteit van deze gevreesde tegenstander kan ontmaskeren. Zo start een meeslepende achtervolging in het kielzog en in de frontlinie van Canadese- en Schotse troepen via Normandië, Vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen, Beveland en Walcheren. Jaren na dato krijgt de zoektocht een verrassende ontknoping.

Wim Meijer (56), oud marinecommandant en Inlichtingendienst (MIVD) , directeur van het veiligheidscentrum Zeeland en directeur brandweertrainingen Nederland, vrijwillig secretaris Bevrijdingsmuseum, verzorgde de verhaallijn, en Arthur Scheijde de tekeningen. "Het Bevrijdingsmuseum kwam met het idee. Als stripboek, laagdrempelig, is het ook zeer geschikt voor de jeugd", aldus Meijer.

Tijdens zijn zoektocht lijkt Jim steeds dichter bij zijn geduchte tegenstander te komen maar steeds weer lijkt Weiss de dans te ontspringen. Tussen moed en wanhoop legt Jim de Slag om de Schelde vast in woord en beeld maar die ene foto van zijn tegenstander lijkt hem door de handen te glippen. En noch zijn trouwe chauffeeur Tom, noch zijn lieflijke koerier en verpleegster Anna uit Axel kunnen hem dichter bij brengen.

Dit alles vertelt Jim als oudere man aan een toerist op de Boulevard in Vlissingen. Als Jim zijn verhaal dan eindelijk voor de laatste keer heeft verteld nemen beid mannen afscheid en realiseert Jim zich dat hij zojuist niet een oude toerist zijn verhaal heeft verteld maar voor de eerste en de laatste keer in de ogen van Holger Weiss gekeken.

Meer berichten