Marco van Liere over zijn nieuwe vrachtauto: "Het is het nieuwste type, een DAF Euro 6, automaat en 12 versnellingen." FOTO: Leon Janssens
Marco van Liere over zijn nieuwe vrachtauto: "Het is het nieuwste type, een DAF Euro 6, automaat en 12 versnellingen." FOTO: Leon Janssens (Foto: )

De mooiste vrachtwagen van Zeeland

Het is een indrukwekkend en opvallend zicht op de weg, de blauwe DAF XF, met 530 pk en 13 liter motor, de vrachtwagen van Marco van Liere uit Kloetinge. De auto werd door hemzelf helemaal ingericht en opgebouwd. Hiermee werd zijn DAF XF uitgeroepen tot mooiste vrachtwagen van Zeeland.

door Leon Janssens

GOES – "Mijn werk is echt mijn hobby", zegt Marco van Liere (50) en zijn imposante blauwe DAF straalt dat met zijn lengte van 16,5 meter ook uit zoals de vrachtauto royaal geparkeerd staat.

Eigen baas

"Het is het nieuwste type, een DAF Euro 6, automaat en 12 versnellingen. Ik rij hele dagen met vrachten van dertig ton staalplaten die ik bij een vaste klant in Antwerpen oplaad. Afleveren is in Nederland en België en dan kom je aan 90.000 kilometer per jaar. Dan moet je wel een goede vrachtauto hebben. Ik ben eigen baas, eigen rijder wil dat zeggen, en de derde generatie die dit werk doet. Mijn opa is er mee begonnen en mijn vader die hem heeft opgevolgd zette het bedrijf voort. Met deze nieuwe vrachtauto kan ik nu weer een poosje vooruit. Met mijn vorige vrachtauto heb ik een miljoen kilometer gereden."

Old school

De nieuwe vrachtwagen van Marco bleef niet onopgemerkt. Hij werd uitgeroepen tot de mooiste vrachtauto van Zeeland en stond op de voorpagina van Truckstar, hét vakblad voor de vrachtrijder. "Er kwam zelfs een journalist van Deutsche Fernfahrer uit Nürnberg voor mijn auto", vertelt Marco trots, "Een jaar heb ik er over nagedacht om de auto aan te schaffen en ook hoe de deze er uit moest zien. Daarna heb ik hem helemaal naar eigen inzicht ingericht en opgepimpt. Er zit ook een slaapcabine in maar omdat ik 's avonds altijd thuis ben hoef ik daar niet in te slapen. De auto is kaal opgehaald in Roosendaal en wij gingen aan de slag. Veel verbeteringen uitgevoerd en toepassingen aangebracht. In de juiste kleur spuiten en in 'old school' stijl opgebouwd. Bumpers, spoilers, strip aan de onderkant, alles uit elkaar halen en terug demonteren en plaatsen. Veel handwerk, bij Nieuwdorp Truckstyling in Hansweert is daar veel goed werk aan gedaan. De auto is gespoten door Arjen de Feijter bij Bluekens in een mooie blauwe kleur. Er is heel veel aan gewerkt, we zijn begonnen in november 2018 tot begin maart van dit jaar. We hebben er veel uren ingestoken met z'n allen."

Lage cabine

In plaats van de aanvankelijk hoge cabine, met slaapplaats, koos Marco voor een lage cabine waarbij de slaapplaats achter de bestuurders- en bijrijdersstoel geplaatst is.

Truckstar Festival

Van Liere is met zijn auto uitgenodigd voor het Truckstar Festival (27 en 28 juli 2019) op het TT circuit in Assen waar ruim 2000 vrachtwagens staan uit binnen- en buitenland en jaarlijks 55.000 bezoekers trekt.. In juni stond Marco al op de Truck Show 2019 in Krabbendijke. "Mijn auto trekt veel bekijks, er wordt onderweg gezwaaid en geknipperd."

DAF XF is een model vrachtauto van de Nederlandse vrachtwagenbouwer DAF De productie van de vrachtwagens vindt voornamelijk in Eindhoven plaats. In 2002 werd de XF95 geïntroduceerd, vijf jaar na de introductie van de DAF 95 XF. in 2005 volgde de XF 105, en in 2012 de EURO-6 XF. De serie is feitelijk een doorontwikkeling van de oorspronkelijke DAF 95, die weer de opvolger was van de 2700/3300/3600-serie. Op het vakblad Supertruck Special prijkt een foto van de Zeeuwse parel, de Daf XF van Marco van Liere

Meer berichten