Festival 100 jaar Gerard Menken

Foto: PR

Dit jaar herdenkt de dorpsgemeenschap van Kloetinge het feit dat dorpsgenoot Gerard Menken 100 jaar geleden is geboren.

Menken overleed op 4 september 2004 in zijn geliefde Kloetinge, na een werkzaam leven van 60 jaar als kunstenaar. Hij was een gewaardeerd musicus en schilder die de laatste 35 jaar van zijn leven in Kloetinge woonde en werkte.


Op initiatief van echtgenote Hennie Menken en oud-leerling Henk Kramer van Brassband Excelsior, kwamen culturele en maatschappelijke instellingen in beweging met een festival ter verbinding van kunstdisciplines als resultaat. Zie vor het volledige programma www.gerardmenkenfestival.org. De Kloetingse school startte in samenwerking met Kunstuitleen de Bevelanden afgelopen tijd met een kunstproject gebaseerd op het werk van Menken. Dit zal resulteren in een expositie van werk van de leerlingen tijdens het slotconcert van het festival.

Aquarellist – schilder - tekenaar

Als schilder autodidact was Menken werkzaam in Kampen, Genderen, Nederhemert, Zaltbommel, Nijmegen en Kloetinge, waar hij zich uiteindelijk definitief vestigde. Meer dan drie decennia activiteiten in het Kloetingse leidt nu tot een veelzijdig gedenkprogramma met een overzichtsexpositie in de Grote of Maria Magdalena kerk, expositie van Zeeuws werk in Historisch Museum de Bevelanden en expositie van stillevens in Kunstuitleen De Bevelanden.

Musicus

Menken was als musicus naast organist van de Sint Maartenskerk in Zaltbommel ook dirigent en muziekdocent in het middelbaar onderwijs op het Scheldemond College in Vlissingen en het Goese Lyceum. Ook leidde hij daar de schoolorkesten bestaande uit muzikanten die zich onder de leerlingen bevonden. Ter gelegenheid van 100 jaar Gerard Menken zijn er concerten in de Geerteskerk met bandoneonist Carel Kraayenhof en twee weken later Brassband Excelsior met het koor Musica Cordis. Ook vindt dit jaar het traditionele Concert bij de Buren Kloetinge plaats in het kader van 100 jaar Gerard Menken.

Wereldpremière compositie

100 jaar Gerard Menken wordt op 29 september afgesloten met onder andere de wereldpremière van een compositie van de Zeeuw Albert-John Vervorst, die een splinternieuw werk schreef ontleend aan het werk van Gerard Menken uit de tijd dat hij werkte als dirigent en muziekdocent. Het werk is gecomponeerd voor Brassband Excelsior en het koor Musica Cordis.
Op 21 augustus is het 100 jaar geleden dat Gerard Menken werd geboren in Scherpenzeel. Opgeleid als musicus was hij een laatbloeier als kunstschilder. Pas na zijn vervroegde uittreden als leraar schoolmuziek kon hij zich wijden aan zijn schilderpassie. Als autodidact met een onmiskenbaar talent liet hij ons een groot en veelzijdig oeuvre na, geïnspireerd op vooral de Franse schilderkunst van de 20e eeuw. Menkens werk kenmerkt zich door krachtige lijnen, zonder sterke detaillering in heldere kleuren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden