Boete Minneboo op de fiets aan de haven van Colijnsplaat; "Heel Noord-Beveland is mooi."  Foto: Tine vd Weele
Boete Minneboo op de fiets aan de haven van Colijnsplaat; "Heel Noord-Beveland is mooi." Foto: Tine vd Weele (Foto: Tine vd Weele)

Passie voor Peeland van Boete: heel Noord-Beveland

COLIJNSPLAAT - "In Veere ben ik geboren en getogen. Vader was visserman, net als grootvader en overgrootvader, allemaal vissers. Nu is de generatie van vissers uitgestorven. Mijn broer heeft het nog gedaan maar is er mee gestopt", vertelt Boete Minneboo (1924), "Vanaf mijn veertiende jaar was ik aan boord. Het was nog voor d'n oorlog, in 1938, en er was totaal niks te verdienen. We waren al met drieën, 'grottevader' met zijn twee zoons. Ik heb altijd voor niks gevaren. Ik woonde thuis en als schooljongen moest ik hornaet (garnalen) leuren. Verse garnalen en de mensen pelden zelf. Dat moest klaar voor de avondboterham. Voor een dubbeltje hornaet, dan had je wat op je boterham. Je moest wat doen voor de kost. Nooit geen diploma gehad met acht klassen Lagere School. Dan kon je gaan werken. Tenminste, als je werk had want er was bijna geen werk te doen. We gingen vissen vanuit Veere de Oosterschelde op, 's nachts om twee uur weg en iedere middag op tijd terug binnen zijn om je vangst te verkopen."

Schilderen

In de oorlog werd Boete gevorderd voor de Arbeidseinzats. "Als je niet kwam dan dreigden ze je ouders wat aan te doen. Ik ben gegaan en tegen het eind van de oorlog vanuit Duitsland voor de Russen uit gevlucht. Die schoten je eerst dood en vroegen dan wie je was. Ik heb er een half jaar over gedaan om thuis te komen."

Op 1 april 1949 trouwde Boete met Hanny Aspers uit Eindhoven. Ondertussen zat hij op de grote vaart en werkte ook een aantal jaren op de pont Veere-Kamperland tot hij in 1956 weer ging vissen. "Toen het Veerse Gat afgesloten werd met de Veerse Dam (1963) werden we door de regering geholpen met een renteloos voorschot. Zo kregen we een nieuwe boot, de Barracuda, en daar gingen we mee aan de slag. Onze thuishaven werd van Veere Colijnsplaat. In 1979 ben ik met de visserij gestopt. We woonden inmiddels in Colijnsplaat, en altijd nog in hetzelfde huis.

Mijn passie voor Peeland? Dat beslaat heel Noord-Beveland. Ik kom veel in de omgeving, met de auto en voorheen op de fiets een eindje rijden. Vooral in het voorjaar is alles mooi. De bekende plekjes de inlagen, Katse Kaaitje, de Oesterpit." Boete begon 25 jaar geleden met schilderen van zijn leefomgeving. Het stadje Veere voert de boventoon, maar wat hij van Peeland laat zien, ook dat is zijn passie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden