Het beboste deel rondom de groene speelplek van de Helcherseeschool is net het Archeon soms. FOTO: Anneke Flikweert
Het beboste deel rondom de groene speelplek van de Helcherseeschool is net het Archeon soms. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: )

Steeds meer groene schoolpleinen in Zeeland

Lekker in een groene omgeving buiten spelen in de pauzes, les krijgen in de buitenlucht en óver al die dingen die je buiten kunt zien, ter plekke.

door Anneke Flikweert

ZEELAND - Ook in Zeeland zijn er al groene schoolpleinen. Bij Groen Omnis Kindcentrum De Meidoorn in Nisse bijvoorbeeld. Nicole van Rooy is daar onder andere coördinator groen. "Wij hebben sinds drieënhalf jaar een groen schoolplein. Dat legden we samen met ouders aan en met behulp van tientallen sponsoren: leerzaam, uitdagend en gezellig- een uitstekende manier om elkaar beter te leren kennen. De aanleg duurde een maand of drie. Het hele plein is groen bij ons: het is niet maar één stukje. Het is ook gelijk een buitenlokaal, binnen ons onderwijsconcept krijgen onze leerlingen ook echt elke dag buiten les. Op dit moment hebben we 48 leerlingen en we werken samen met kinderopvang Windekind en Windkracht 4-12 BSO. We eten altijd samen buiten en dat geeft een band: alle kinderen kennen elkaar door en door. Elk jaar wordt alles weer netjes gemaakt door ouders, tijdens NL Doet, dat onderhoud is ook nodig."
Bij de Theo Thijssenschool in Vlissingen hebben ze sinds drie jaar een heus speelbos. Het bijzondere is dat het idee vanuit de leerlingenraad kwam, vertelt directeur Rob Geljon. "Wij hebben een grote school en leerlingen vonden het fijn meer speelmogelijkheden te hebben dan het kleine schoolplein. De groene ruimte naast de school bleek hiervoor prima geschikt. Het speelbos is toegankelijk voor alle kinderen uit de wijk en leerlingen leveren zelf een bijdrage aan het onderhoud, door regelmatig op te ruimen. Er zijn niet alleen speeltoestellen, een droge sloot met een wiebelbrug, maar ook een openluchtlokaal en een bijenhotel. Kinderen krijgen soms buiten les, bewegingsles, maar er is ook een 'open leslokaal' met een schoolbord en een bank. Kinderen leren zo buiten weer dat het niet erg is om een keer een zwiep van een tak te krijgen of blubber aan je kleren."
"Het is hier net het Archeon," lacht adjunct-directeur Jan Willem Goedhart van de Helcherseeschool in Scharendijke. En inderdaad: er is een levendige ruilhandel in takken en dennenappels, die soms zelfs geroofd worden, in het beboste deel rondom de speelplek. Een paar leerlingen maken een 'nest,' ze klimmen in bomen, bouwen gezamenlijk hutten én voetballen in de met hout omtuinde pannakooi. Omdat de school verdubbelde in tien jaar: naar 120 leerlingen, was het lastig plannen maken. De gemeente regelde dat een braakliggend terrein naast de school gepacht kon worden en omgetoverd tot groen schoolplein. Lokale ondernemers, de dorpsraad, ouders en IVN Zeeland hielpen mee. De leerlingen maakten een ontwerp via een 'moodboard.' Hovenier Peter Otte uit Oosterland dacht enthousiast mee, legde de groene speelplek duurzaam aan en gaf een gastles over bijen en wilde bloemen. Er is een moestuin met tomaten en zonnebloemen, een lestribune van stoeptegels en een waterspeelplek.

 

 

Meer berichten