Het beboste deel rondom de groene speelplek van de Helcherseeschool is net het Archeon soms. FOTO: Anneke Flikweert
Het beboste deel rondom de groene speelplek van de Helcherseeschool is net het Archeon soms. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Blubber aan je kleren krijgen: prima'

Lekker in een groene omgeving buiten spelen in de pauzes, les krijgen in de buitenlucht en óver al die dingen die je buiten kunt zien, ter plekke.

ZEELAND - Ook in Zeeland zijn er ook nu al groene schoolpleinen. Bij Groen Kindcentrum De Meidoorn in Nisse bijvoorbeeld. Nicole van Rooy is daar onder andere coördinator groen. "Wij hebben sinds drieënhalf jaar een groen schoolplein. Dat hebben we samen met ouders aangelegd en met behulp van tientallen sponsoren: leuk en gezellig en een uitstekende manier om elkaar te leren kennen. We zijn er een maand of drie mee bezig geweest. Het hele plein is groen bij ons: het is niet maar één struikje. Het is ook gelijk een buitenlokaal, dus onze leerlingen krijgen ook echt buiten les. Op dit moment hebben we 48 leerlingen en we delen ons groene schoolplein met kinderopvang Windekind en Windkracht 4-12 BSO. We eten altijd samen buiten en dat geeft een band: ze kennen alle kinderen. Elk jaar wordt alles weer netjes gemaakt door ouders, tijdens NL Doet, dat onderhoud is ook nodig."

Bij de Theo Thijssenschool in Vlissingen hebben ze sinds drie jaar een heus speelbos. Het bijzondere is dat het idee vanuit de leerlingenraad kwam, vertelt directeur Rob Geljon. "Wij hebben een grote school en leerlingen vonden het fijn meer speelmogelijkheden te hebben dan het kleine schoolplein. De groene ruimte naast de school bleek hiervoor prima geschikt. Het speelbos is toegankelijk voor alle kinderen uit de wijk en leerlingen leveren zelf een bijdrage aan het onderhoud, door regelmatig op te ruimen. Er zijn niet alleen speeltoestellen, een droge sloot met een wiebelbrug, maar ook een openluchtlokaal en een bijenhotel. Kinderen krijgen soms buiten les, bewegingsles, maar er is ook een 'open leslokaal' met een schoolbord en een bank. Kinderen leren zo buiten weer dat het niet erg is om een keer een zwiep van een tak te krijgen of blubber aan je kleren."

"Het is hier net het Archeon," lacht adjunct-directeur Jan Willem Goedhart van de Helcherseeschool in Scharendijke. En inderdaad: er is een levendige ruilhandel in takken en dennenappels, die soms zelfs van elkaar geroofd worden, in het beboste deel rondom de speelplek. Een paar leerlingen maken een 'nest,' er wordt in bomen geklommen, gezamenlijk aan hutten gebouwd én gevoetbald in de met hout omtuinde pannakooi. Omdat de school verdubbelde in tien jaar: naar 120 leerlingen, was het lastig plannen maken. De gemeente regelde dat een braakliggend terrein naast de school gepacht kon worden en omgetoverd tot groen schoolplein. Lokale ondernemers, de dorpsraad, ouders en IVN Zeeland hielpen mee. De leerlingen maakten een ontwerp via een 'moodboard' en hovenier Peter Otte uit Oosterland dacht enthousiast mee en legde de groene speelplek duurzaam aan. Hij gaf ook een gastles over bijen en wilde bloemen. Er is een moestuin met tomaten en zonnebloemen, een lestribune van stoeptegels en een waterspeelplek.

 

 

Meer berichten