Fiets- Voetveer M.S. De Hoop is op weg naar Kortgene. "Wij doen dat graag", zegt Tonny Beeke (links).FOTO: LEON JANSSENS
Fiets- Voetveer M.S. De Hoop is op weg naar Kortgene. "Wij doen dat graag", zegt Tonny Beeke (links).FOTO: LEON JANSSENS (Foto: )

Passie voor Peeland van Tonny en John: M.S. De Hoop

"Heen en weer, heen en weer", de bekendste strofe uit het lied van Doctorandus P. over het overzetveer. In de zomer, dagelijks tussen Kortgene en Wolphaartsdijk, onderhoudt M.S. De Hoop een fiets-voetveer waar druk gebruik van wordt gemaakt.

KORTGENE - Tonny en John Beeke hebben er met plezier een dagtaak aan. "Dit veer bestaat 24 jaar en ik ben 54 jaar aan boord", zegt John (68). Samen met Tonny (66) helpt hij de passagiers met de fiets aan boord en zet ze op het dek op de standaard. "Er komt hier in Wolphaartsdijk een nieuwe steiger van het najaar. Als wij klaar zijn, in oktober, dan wordt daar aan begonnen. Het is tijd want deze dateert van circa 1896. Onze thuishaven is Kortgene en we wonen zelf op Kamperland. Iedere dag gaan we heen-en-weer tot september dan alleen in het weekend. " Tonny en John zijn attent voor de reizigers, als het 14.01 uur is wordt nog even gewacht op twee passagiers in aantocht. Een sprintje en ze zijn blij dat ze nog mee kunnen naar Kortgene. "Het is leuk om te doen, je ontmoet dagelijks mensen, het is ontspannen", geeft Tonny aan tijdens de kaartverkoop. De passagiers koesteren zich in de zon en in de stuurhut vaart John geroutineerd naar Peeland. Wim uit Brunssum: "We zijn nu een weekje in Zeeland. Heel leuk, we staan op camping in Serooskerke en fietsen een rondje Veerse Meer."

Tandem

Tijdens het afmeren in Kortgene verhaalt John over wat ze zoal meemaken. "Vorig jaar ging er een man van boord en kwam binnen tien minuten terug. 'Tja, ik ben mijn vrouw vergeten', en hij ging onmiddellijk mee terug erom. Op een dag kwamen er twee mannen van rond de veertig jaar op een tandem aanrijden. Ik zei nog 'rij hem er niet in' , de voorste stapt af en de tandem rijdt het water in met de achterste man er nog op. Ik haal hem eruit en vraag 'zag je dat niet?'. Nee, zegt hij, want ik ben blind en daarom zat ik achterop.' Daar hebben we samen met z'n allen nog om gelachen." In Kortgene loopt de boot vol voor weer een gezellig tochtje. Nico de Laat (64) uit Terheijden heeft een rondje over de Neeltje Jans en Schouwen gedaan en rijdt nu via De Piet en Arnemuiden naar zijn logeeradres in Koudekerke. De passie voor Peeland van Tonny en John, M.S. De Hoop steekt van wal, heen en weer, heen en weer.

Meer berichten