SVRZ gaat in Lewedorp starten met gespecialiseerde zorg voor jonge mensen met dementie.
SVRZ gaat in Lewedorp starten met gespecialiseerde zorg voor jonge mensen met dementie. (Foto: Pexels.com)

SVRZ start zorg voor jonge mensen met dementie

SVRZ ontwikkelt als aanbieder van dementiezorg in Zeeland de unieke expertise van gespecialiseerde zorg voor jonge mensen met dementie en hun familie en/of mantelzorgers in de regio. In september opent SVRZ een dagbehandeling in De Kraayert in Lewedorp. Begin volgend jaar volgt een groepswoning in Ter Schorre in Terneuzen. Een belangrijke aanvulling op de zorg in Zeeland.

LEWEDORP - Dementie wordt meestal geassocieerd met ouderen. Maar ook mensen onder de 65 jaar kunnen de ziekte krijgen. Zo'n zestig jonge mensen met dementie in Zeeland zijn op dit moment in beeld. Volgens de landelijke cijfers horen zeker een paar honderd Zeeuwen bij deze categorie. SVRZ ontwikkelt specialistische hulp voor jonge mensen met dementie en hun familie en/of mantelzorgers, zodat ze in hun eigen provincie begeleid kunnen worden. Behandeling, ondersteuning en begeleiding van de specifieke problematiek van de cliënt en van zijn of haar omgeving staan hierbij centraal.

Laura van Regenmortel, projectleider van de nieuwe specialistische zorg bij SVRZ, vertelt: "SVRZ wil zorg op maat bieden. Als blijkt dat veranderd gedrag bij jonge mensen door dementie komt, geeft dat niet alleen duidelijkheid, maar ook veel verdriet. Naast de zorg aan de mensen zelf is hulp aan familie en mantelzorgers dan ook erg belangrijk in de aanpak van SVRZ. We zijn volop aan de slag om deskundige teams samen te stellen voor een dagbehandeling en een groepswoning en deze unieke expertise voor Zeeland te ontwikkelen."

Vanaf half september kunnen cliënten terecht bij de dagbehandeling in Lewedorp. Het behandelteam bestaat onder meer uit een fysiotherapeut en psycholoog. Laura: "De dagbehandeling is maatwerk en sluit aan bij de mogelijkheden van de cliënt. Omdat veel beweging goed is voor jonge mensen met dementie, zorgen we voor diverse actieve bezigheden. Denk aan fitness en tafeltennis. Ook de ruimten zijn speciaal op de cliënten afgestemd. Zo is er een sportruimte, klusruimte en een grote tuin. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de behandeling."

Begin 2020 opent SVRZ ook een groepswoning voor jonge mensen met dementie in Terneuzen. Laura van Regenmortel: "Afhankelijk van het aantal cliënten starten we met een of twee groepswoningen. Elke woning biedt ruimte aan zes cliënten. Afhankelijk van zijn mogelijkheden krijgt de cliënt een persoonlijke leefcirkel. Met behulp van techniek zijn bewoners te volgen en gaan deuren vanzelf open of blijven ze gesloten."

Meer berichten