Wethouder Sinke en zijn echtgenoot zijn verbaasd over het minimale restafval dat zij nu nog over houden. Foto: Conny den Heijer
Wethouder Sinke en zijn echtgenoot zijn verbaasd over het minimale restafval dat zij nu nog over houden. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

'Op deze manier werkt afval scheiden'

Krabbendijke - Na een informatie avond over het doel van de actie, naar 100 kilo restafval per persoon per jaar, meldden zich een kleine 100 huishoudens aan. Een van de deelnemers is het drie persoonshuishouden van wethouder Sinke. Wij zochten hem op om te kijken hoe de actie is verlopen.

Familie Sinke is zeer enthousiast over het resultaat: zij hebben hun restafval weten terug te brengen naar net een ons per persoon per week. "Het was even wennen," zegt mevrouw Sinke, "We deden uiteraard al ons best om zoveel mogelijk afval te scheiden maar deze actie wierp toch weer een nieuwe kijk op de zaak. Ik heb bij een supermarkt een grote pedaalemmer gekocht met drie verschillende bakken er in, dus dat ging eigenlijk vanzelf."

Sinke vertelt: "Om de twee weken werd ons restafval gewogen. Dat werd genoteerd op een weegbon, die keurig in de brievenbus werd gestopt. Het was verbazend om te zien hoe weinig het steeds was. We hebben zelfs een bon waar op staat dat het zelfs maar 460 gram was in twee weken. Het werd bijna een wedstrijd om het gewicht nog verder naar beneden te krijgen. Op de website van de ZRD stond een ABC waar je kon zien welk afval in welke bak moest. Oud papier werd hier al opgehaald, blik brengen we zelf naar de milieustraat." Familie Sinke gaat dit volhouden, net als veel andere deelnemers die hun bevindingen op de website hebben gezet. Men is enthousiast over de actie. In de gemeente doen verschillende ondernemers mee aan de actie. De bakker in Krabbendijke verkoopt speciale stoffen tassen om het brood in te verpakken. Bij de slager in Kruiningen krijg je 5% korting als je zelf een plastic bakje mee brengt om je vlees in te doen. Zo hoef je geen verpakkingsmateriaal weg te gooien. Immers, alle beetjes helpen mee aan een beter milieu.

Meer berichten