Hanneke Koopman in 'De Druivengaerde' :"Je hoeft hier eigenlijk niet op vakantie want je woont in vakantieland." FOTO: LEON JANSSENS
Hanneke Koopman in 'De Druivengaerde' :"Je hoeft hier eigenlijk niet op vakantie want je woont in vakantieland." FOTO: LEON JANSSENS (Foto: )

Passie voor Peeland van Hanneke: luchten en licht

Romeinen brachten de wijncultuur al hier naar toe en hebben op Noord-Beveland bij Colijnsplaat hun sporen achtergelaten. Anno 2019 is het Hanneke Koopman die 'De Druivengaerde' in Wissenkerke onder haar hoede heeft, waar druiven groeien waarvan uiteindelijk wijn gemaakt wordt.

WISSENKERKE - "De vorige eigenaar ging hier mee stoppen en wij vonden het dusdanig leuk dat we het overgenomen hebben. Het is heel veel werk, het levert ook wat op, maar niet veel. De wijngaard is een hectare groot en om er van te leven heb je echt veel meer grond nodig. In het najaar plukken we alles zelf. Het is wel druk, ik werk samen met twee trouwe vrijwilligers, die komen er altijd bij. Met die drukte mogen er nog best wat meer vrijwilligers bij dan ben je ook sneller door je werk heen. Het is altijd gezellig werken, met een groepje uitdunnen, het aantal takken verminderen om daardoor betere drijven te krijgen. Wat leuk is dat de vorige eigenaar de langste druivenpergola had staan. Daar is hij nog mee in het Guiness Book of Records gekomen. Druivengaerde is leuk om te doen en we krijgen vooral 's zomers veel bezoekers en belangstellenden. Op woensdagmiddag ben ik altijd aanwezig. Er kunnen dan vragen gesteld en wijn gedronken worden." De oogst is in september dan wordt er een heel weekend lang met een gezellige ploeg gewerkt. De druiven worden aan het eind van de plukdag verwerkt om er wijn van te maken. "Het hele procedeé wordt uitgevoerd, druiven persen, sap in de vaten en dan gaat het gistproces in werking, rijpen en helder worden", vertelt Hanneke (1962). "Na een jaar is het drinkbaar maar het is beter te wachten." Het grootste deel gaat naar vaste afnemers in het Zeeuwse, rode en witte wijn van De Druivengaerde.

Vakantieland

Hanneke komt uit Zierikzee en woont al 21 jaar in Colijnsplaat. "Colijnsplaat bevalt ons, we gaan er nooit meer weg. Het is heerlijk wonen aan de Oosterschelde en het Veerse Meer, zo mooi, zo wijd, zo ruim. Je hoeft hier eigenlijk niet op vakantie want je woont in vakantieland. Mijn passie voor Peeland zijn het licht en de luchten in alle omstandigheden. De donkere dreigende luchten en het stralende knalblauw. Ook mooi in de ondergaande zon is de Zeelandbrug die dan rose/oranje wordt."

Meer berichten