John Pieper (links in het zwart) en Jan Lindhout (rechts) van de hengelsportvereniging Reimerswaal organiseren elk jaar het Open Zeeuws Jeugdkampioenschap Kustvissen. FOTO: Rachel van Westen
John Pieper (links in het zwart) en Jan Lindhout (rechts) van de hengelsportvereniging Reimerswaal organiseren elk jaar het Open Zeeuws Jeugdkampioenschap Kustvissen. FOTO: Rachel van Westen (Foto: )

Visclub lokt de jeugd naar de zeedijk

"Da's toch prachtig om hier 's avonds naar toe te gaan, je lijnen uit te gooien en wachten tot ze bijten", vertelt John Pieper, terwijl hij met zijn hengel over zijn schouder aan de zeedijk bij Hoedekenskerke staat. "Kijk, zie je ze?" glimlacht hij, terwijl hij de plekken aanwijst waar je duidelijk grote vissen kunt zien zwemmen.

door Rachel van Westen

Hij hoopt meer mensen, en dan met name de jeugd, enthousiast te krijgen voor de vissport. Om dat voor elkaar te krijgen, organiseerde hij jaren geleden samen met enkele andere leden van Hengelsportvereniging Reimerswaal een wedstrijdje voor de jeugdleden. "Ze mochten toen ook een vriendje of vriendinnetje meenemen en uiteindelijk zaten er dertien kinderen aan de dijk. Dat was leuk, maar het kon nog leuker, dachten we. We willen echt de jeugd van achter het beeldscherm vandaan halen. Vandaag de dag weten ze niet eens wat er te doen is buiten. Ze komen thuis en zitten op hun mobieltjes. Maar wat is er nu mooier dan aan de zeedijk zitten te vissen?"

Sponsors

Sportvisserij Zuidwest Nederland bleek een 'potje' te hebben om zoiets te organiseren en Hubo uit 's Gravenpolder wilde ook graag iets doen voor de jeugd en werd de hoofdsponsor van het Open Zeeuws Jeugdkampioenschap.
"Dankzij Hubo en de andere sponsors kunnen we flyers laten drukken en leuke prijzen weggeven", zegt John.
"Alle jeugd tot 21 jaar kan meedoen", vult medeorganisator Jan Lindhout aan. "Daarom heet het een 'open' kampioenschap. Je hoeft geen lid te zijn van een visvereniging en je kunt zelfs meedoen als je nog nooit hebt gevist."

Snoeken en haaien

De twintigjarige Corwin Wiskerke uit 's Gravenpolder hoort niet bij die laatste categorie, want vissen is zijn lust en zijn leven. Als basissschooljongetje zat hij al langs de waterkant op rietvoorntjes te vissen. "Nu is het voor mij echt ontspanning naast mijn studie en mijn werk. Je bent buiten bezig, in de natuur. Het is natuurlijk het leukst als je een beetje veel vis vangt." De grootste vis die hij ooit ving was een snoek van 91 centimeter en in het zeewater had hij al een keer een gladde haai van 75 centimeter aan zijn hengel, "Dat was echt wel supergaaf", blikt hij terug. Maar hoe zorgt hij ervoor dat hij lekker veel en het liefst ook nog een beetje grote vissen vangt? Of is het voornamelijk een kwestie van geluk? "Die vraag heb ik al heel vaak gehad", lacht Corwin. "Ik zal niet ontkennen dat er zeker een geluksfactor bijzit, maar het is toch grotendeels techniek. Het is belangrijk welke onderlijn en welk aas je gebruikt, de manier waarop je inhaalt, de afstand die je gooit en dat je goed naar het water kijkt. Dus ja, er komt echt wel meer bij kijken dan alleen een portie geluk."

Het Open Zeeuwse kampioenschap kustvissen wordt gehouden op zaterdag 15 juni van 12.00 tot 15.00 uur aan de zeedijk van Waarde tot Kruiningen. Het inschrijfgeld is 5 euro per persoon en aanmelden kan tot 8 juni door een mail te sturen e-mailadres jj.pieper@hetnet.nl. Inschrijven kan op de dag zelf vanaf 10.30 uur aan de dijk bij Waarde 12 Den Inkel en de prijsuitreiking is rond 17.00 uur in het dorpshuis Meerwaarde aan de Mauritsstraat in Waarde. Kijk voor meer informatie op www.wsvreimerswaal.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden